Skolu ziņas: Teātra māksla – iepazīstot sevi, mācāmies izprast pasauli

24.11.2020.

Vai esat kādreiz mēģinājuši organizēt izrādes iestudēšanu zoom platformā? Daugavpils 3.vidusskolas skolēni to pilnībā izjuta un aprobēja. Jau mēneša garumā divas vai trīs reizes nedēļā projektu grupa tikās zoomā, lai mēģinātu pašu uzrakstīto lugu “Millimeters”. —–  
Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ projekta “Fighting Identities Stereotypes Together” viens no galvenajiem  virzieniem – skolēnu radošuma attīstīšana. Radošums – tā ir neatkarīga un nestandarta domāšana, kas ļauj noteiktu lietu, parādību, procesu ieraudzīt jaunā gaismā, jaunā aspektā. Divu gadu laikā skolēniem tika sniegtas teorētiskas un praktiskas zināšanas skatuves runā un aktiermeistarībā ar nolūku attīstīt viņu spējas, talantu, radošumu un daudzveidīgas prasmes teātra mākslas jomā. Lai demonstrētu apmācības rezultātu un izmēģinātu savas iegūtās prasmes un iemaņas praksē, bija ieplānots grandiozs pasākums ar viesiem, skolēniem, vecākiem un, protams, ar savas lugas izrādi, bet COVID-19 izraisītā pandēmija izjauca mūsu plānus. Tagad gan viss notiek: saziņa ar vienaudžiem no Slovēnijas un Itālijas, diskusijas, apspriešanās, izrādes mēģinājumi, tomēr – tas viss notiek zoom platformā.  Lai noskaidrotu, kāda mūsu jaunajiem aktieriem ir sajūta, šādā veidā mēģinot lugu, pajautājām tieši viņiem. Lūk, ko viņi pastāstīja:
Anna: „Sadarboties ar klasesbiedriem, parādot nepieciešamās emocijas, bija visgrūtākais, jo ikdienas dzīvē mēs savās sejās neparādām tik daudz sajūtu. Tā bija iespēja pastrādāt ar savu mīmiku un žestikulāciju. Zinu, ka tas noderēs nākotnē.”
Ņikita: „Katrs mēģinājums man sagādā neaizmirstamas emocijas, jo pirmos sešus skolas gadus es pavadīju uz skatuves, un tagad, pēc sešiem gadiem, esmu uz tās atgriezies, turklāt vēl teātrī – tas, protams, rada tikai laimes un prieka sajūtu.”
Samira: „Spēlējot man bija ļoti grūti parādīt visas jūtas, kas paredzētas scenārijā. Es biju galvenā varone – iemīlējusies jauniete Mija. Tomēr visa šī pieredze palīdzēja man saprast viņu labāk, kas ir ļoti svarīgi, lai pareizi parādītu Mijas pārdzīvojumus. Balss un runas īpatnības, acu kustības un sejas mīmika, žestu un pozu atbilstība nodotās informācijas saturam – ir tik daudz, par ko padomāt.”
Jeļena: „Bija gan interesanti, gan grūti saprast galvenās varones jūtas un parādīt tās dejā, lai tās uztvertu pārējie. Tomēr spēlējot man izdevās parādīt sevi no citas puses un iziet no savas komforta zonas.”
Mūsu lugas galvenā režisore, skolotāja Alla Laizāne: „Man vienmēr ir bijusi saistība ar skatuves mākslu: vispirms kā mūsu pilsētas teātra aktrisei, vēlāk kā režisorei, kostīmu un grima māksliniecei, skaņu inženierei un dekoratorei mūsu skolas teātra studijā. Tāpēc, ierodoties uz mēģinājumiem, es ienirstu savā ierastajā un iemīļotajā atmosfērā! Es nebeidzu brīnīties par mūsu talantīgo jaunatni…”
Mēs ļoti ceram, ka projekta mērķis – pilnveidot mutvārdu runas, sadarbības ar auditoriju prasmes; piedzīvot individuālu un sadarbībā veidotu radošu procesu, jaunradi, izvērtēt jaundarba ietekmi uz skatītāju – tiks pilnībā realizēts un sniegs labu rezultātu skolēnu attīstībā. Režisors un aktiermeistarības docētājs Latvijas Kultūras akadēmijā Elmārs Seņkovs sarunā par to, ko teātra māksla var sniegt jaunā cilvēka personības izaugsmei, saka: “Vingrinoties ieraudzīt, pamanīt un saklausīt, bērns iemācās caur sevi iepazīt pasauli.” Tieši tāpēc mācību priekšmets “Teātra māksla”, ko no šā gada septembra bērni sāka apgūt visās Latvijas skolās, ir viens no pilnveidotā mācību satura svarīgākajiem jaunumiem. Līdzās citiem mākslas veidiem (literatūrai, vizuālajai mākslai un mūzikai), teātra māksla ne vien atraisīs jaunajos cilvēkos radošumu un rosinās uz pašizpausmi, bet palīdzēs iepazīt un izprast arī pašiem sevi.

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas projektu “FIST” (Fighting Identities Stereotypes Together) “KIDS” (Kopā pret ID stereotipiem) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā [http://www.viaa.gov.lv/] www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.
 
Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
direktora vietniece
Alina Jeremenko