LCB ziņas: Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu 5. klašu skolēni aicināti piedalīties Skaļās lasīšanas sacensībā

09.03.2021.

Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi aicina 5. klašu skolēnus gatavoties Skaļās lasīšanas konkursa pirmajai kārtai. Martā un aprīlī izglītības iestādes tiešsaistē organizēs vietējās sacensības, savukārt maijā par Daugavpils skaļās lasīšanas čempiona titulu cīnīsies skolu posma uzvarētāji. —–

Reģionālā fināla uzvarētājs iegūs ceļazīmi uz Valsts finālu, kas notiks 25. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā. Konkursa nolikums – šeit.

Skaļās lasīšanas sacensības mērķis ir veicināt bērnu interesi par grāmatām un lasīšanu, sekmēt lasītprieku un iesaistīt bērnus kopīgās lasīšanas aktivitātēs. Dalībniekam jāizvēlas sev tīkams grāmatas fragments skaļai lasīšanai un jāsagatavo trīs minūtes gara uzstāšanās. Lai lasījums būtu saprotams, dalībnieks vispirms sniedz īsu grāmatas sižeta izklāstu līdz tai vietai, no kuras sāks lasīt. Uzstāšanos vērtē kompetenta žūrija pēc šādiem kritērijiem: skaidra dikcija, atbilstošs uzsvaru lietojums, prasme izmantot savu balsi, kā arī spēja veidot kontaktu ar auditoriju un ieinteresēt ar savu lasījumu.

Ik gadu sacensība notiek trīs posmos: skolu posmā tiek noteikts katras izglītības iestādes labākais lasītājs, reģionālajā posmā – pilsētas vai novada uzvarētājs, bet valsts finālā – visas Latvijas lasīšanas čempions, kurš uz gadu kļūst par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru un iegūst savai skolai sacensības ceļojošo balvu. Bērnu direktora pienākumos ietilpst bērnu literatūras un bibliotēku pakalpojumu vērtēšana, sava viedokļa paušana medijiem.

Pagājušā gada Valsts fināla sacensību ieraksta video ir pieejams šeit.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles
Bērnu bibliotēkas “Zīlīte” vadītāja
Dace Jakovele
654 21750
dace.jakovele@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.Bernu.biblioteka