LCB ziņas: Bibliotēkā skatāma Bērnu mākslas skolas izstāde “Daugavpils: aiz, virs, ap, zem, pirms…”

10.05.2021.

Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektoros līdz 31. maijam skatāma Profesionālās izglītības kompetenču centra (PIKC) Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas (DDMV) “Saules skola” Bērnu mākslas skolas audzēkņu rudens plenēra darbu izstāde “Daugavpils: aiz, virs, ap, zem, pirms…”. —–

Kā atzīst izstādes kuratore, Bērnu mākslas skolas vadītāja Ieva Reitāle: “Esam gandarīti par Mākslas skolas rudens plenēru – Bērnu mākslas skolas audzēkņi šo laiku pārvērta daudzās interesantās kompozīcijās. Katrs darbs ir jauns skatījums uz mums tik pazīstamo Daugavpili. Blakus izvietotie vienas vietas attēlojumi dažādu autoru izpildījumā akcentē bērnu un jauniešu unikālo skatījumu uz mūsu pilsētu.”

Pilsētas centrs jauno mākslinieku darbos ir atainots daudzveidīgi – dažādi rakursi, glezniecisks un grafisks izpildījums. Laukums starp Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcu, tirdzniecības centriem “Solo” un “Ditton nams” attēlots Karīnas Kaveckas, Malvīnes Bondarčukas, Elīzes Evartes Bundares un Jeseņijas Priedītes zīmējumos.

Cietokšņa šā brīža apbūve ieinteresējusi Mairu Karolīnu Plociņu, Lauru Miglāni un Aigaru Tihonovu – šajos darbos Cietoksnis redzams kā mājīga vieta dzīvošanai. Savukārt Elīnas Cmokovas zīmējumā Cietoksnis ir ievīts teikā par nogrimušo pili; teiku un ticējumu tēmu turpina arī Riharda Nogovicina “Latgolas” spoks.

Oto Dzalbs un Maksims Laškovs zīmēja pilsētas domes ēku. Pieeja ir konceptuāla – visa būvniecība un pilsētvides dekorēšana aizsākas ar domes akceptu, zīmējumos par to liecina domes ēkai apkārt izvietotie elementi: būvniecības tehnika un dekoratīvi ornamenti. Saules ielas Jūgendstila ēkas dekoru plastiskums skatāms Lailas Kalvānes un Annas Kuzņecovas grafiskajos zīmējumos. Iepriecina Jekaterinas Kropas niansēti zīmētā Saules skola – tā staro! Muzeju Linards Locs attēlo grafiski – ēka ir pamatīga un nopietna, kā jau muzejam pienākas. Liela daļa no zīmētā un gleznotā ir apcerīgas kompozīcijas – Daugavpils un Daugava, jau gadsimtiem ilgi tik tuvu cieši kopā sadzīvojot, veido mūsu pilsētai raksturīgās ainavas. Tās ir parādītas Ksenijas Jermalovičas, Raivo Peipiņa, Katrinas Matvejevas un Alinas Panasjukas darbos.

Daugavpili kā aktīvu un enerģisku raksturo Emīla Juškus un Armanda Kudiņa zīmējumi, savukārt pilsētas emocionalitāti uzsver Marieta Kondratoviča un Valerija Demeņina. Detalizētu un reizē romantisku Daugavpils skatu uzbur Arta Novicka, Adelina Plakhina, Karina Hotuļova un Veronika Šņipa.

PIKC DDMV “Saules skola” Bērnu mākslas skolas audzēkņu plenēra darbi māca mums ieraudzīt uz novērtēt vietu un laiku, kurā mēs dzīvojam.

Izstāde ir pieejama, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas
sabiedrisko attiecību vadītāja
Jana Konopecka
Tālr.: 65476345
e-pasts: jana.konopecka@lcb.lv
https://www.facebook.com/lcb.lv