11.janvāris – Starptautiskā PALDIES diena

10.01.2022.

11.janvāris ir gada pats pieklājīgākais datums – šajā dienā atzīmē Starptautisko „Paldies” dienu, lai atgādinātu, cik svarīgi ik dienas ir izrādīt pateicību un atcerēties tos cilvēkus, kas dod spēku būt tādiem, kādi mēs esam. —– 

Šie svētki ir sākušies pēc ANO un UNESCO iniciatīvas. Pateicības vārdiem ir maģiska iedarbība, ar to palīdzību cilvēki dāvina prieku cits citam un pauž uzmanību, bez kuras nevar dzīvot neviens cilvēks. Visbiežāk pateicība tiek pausta, neaizdomājoties par tās jēgu. Pateicības vārdi ir mutiski glāsti, un tie spēj nomierināt un sasildīt ar savu siltumu. Galvenais, lai paldies tiktu teikts no visas sirds. Kopš seniem laikiem tautās eksistē ticējums – nedrīkst teikt paldies tajā mirklī, kad esi dusmīgs. Pateicība ir ārkārtīgi stipra emocija, un to ir vērts iemācīties apzināti savā dzīvē izjust. Pateicība ir enerģija, kuru mēs sūtām prom no sevis, kuru mēs izstarojam ap sevi apkārtējā telpā. Un līdz ar to arī aktivizējam pretējo notikumu plūsmu savā virzienā. Ja esam pateicīgi par kādu notikumu, mēs atļaujam savā dzīvē ienākt vēl vairāk šādiem notikumiem. Tas, par ko domājam, palielinās. Mēs paši varam izvēlēties, ko gribam palielināt savā dzīvē.

Paldies dienas ietvaros Daugavpils skolās notiek aicinājums-akcija “Vēlos pateikt paldies!”. Skolēniem un skolotājiem ir iespēja uzrakstīt siltus pateicības vārdus, iemācīties vārdu “paldies” dažādās valodās, uzzināt Paldies dienas vēsturi.

Esiet aktīvi!
Pasakiet “Paldies!” cilvēkiem, kas ir blakus par iedvesmu, atbalstu, mīlestību!

“PALDIES ir vienīgā valūta pasaulē, kas nav vēl mainījusi kursu.” (Jānis Jaunsudrabiņš)

Informāciju sagatavoja
Daugavpils pilsētas izglītības psihologu MA vadītāja
Tatjana Laizāne