Erasmus+ mobilitāte Itālijā

04.04.2022.

Daugavpils 13.vidusskolas 10.klases skolēni no 21.aprīļa līdz 26.aprīlim kopā ar skolotājiem Dmitriju Zuboviču un Jūliju Kanto piedalījās ES Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta “Zinātne apvieno” (Nr.2019-RO01-KA201-063169) aktivitātēs Itālijā, Ferentino pilsētā. —– 

Mobilitātē piedalījās skolēni un skolotāji no sešām valstīm: Portugāles, Itālijas, Grieķijas, Spānijas, Rumānijas un Latvijas.

Šīs programmas mērķis bija apgūt programmēšanas pamatus, pamatojoties uz Arduino sistēmu un Ozobot mini robotu. Apmācību laikā tika izveidotas 5 jauktas skolēnu grupas, kurās piedalījās pa vienam skolēnam no katras valsts.

Katra valsts sagatavoja 2 projektus datu vākšanai un analīzei. Skolēnu grupa no Daugavpils 13.vidusskolas prezentēja projektu “Sunflower”, kura mērķis bija analizēt gaismas daudzumu vidē un mainīt zieda atrašanās vietu pret gaismas avotu. Darba īstenošanai tika izmantota Arduino aparatūras platforma, fotorezistori un servomotors. Pirmajā darba posmā katras grupas skolēni visas sastāvdaļas savienoja ar Arduino, tādējādi izveidojot elektrisko ķēdi. Pēc savienojumu pārbaudes Arduino Software (IDE) programma ierakstīja kodu, kas ļauj iegūt apgaismojuma līmeni no gaismas sensora (fotorezistora). Atkarībā no rādījumiem servomotors pagrieza objektu pret gaismas avotu. Šo pieeju var izmantot saules paneļu pārvaldībā, lai iegūtu vislabāko rezultātu, pārvēršot saules enerģiju elektroenerģijā.

Otrajā projektā mūsu komanda realizēja projektu “Ūdens cikls dabā”. Šajā projektā skolēni uzzīmēja ūdens cikla diagrammu, kura robotam jāanalizē un jāveic nepieciešamās darbības. Piemēram, samazināt vai palielināt kustības ātrumu, izdot dažādas gaismas, pagriezties vietā, parādīt ūdens iztvaikošanas procesu.

Tāpat arī citas valstis prezentēja savus projektus, ar kuru palīdzību bija iespēja gūt pieredzi un zināšanas programmēšanas un elektronikas jomās. Visvairāk atmiņā palikušie projekti bija: dzelzceļa pienākšanas simulācija, cilvēka ķermeņa asinsrites un gremošanas sistēmas darbības simulācija.

Projekta ietvaros skolēni apmeklēja Enriko Fermi zinātnisko institūtu un muzeju. Tas bija slavens itāļu izcelsmes fiziķis, kam 1938.gadā tika piešķirta Nobela prēmija fizikā. Skolēni arī apmeklēja Sapienza Universitāti un tikās ar studentiem, kas prezentēja savas idejas Arduino platformā.

Brīvajā laikā bija iespēja pastaigāties pa Romu, aplūkot Kolizeju – slaveno itāļu amfiteātri, ieraudzīt senās pilsētas drupas – Romas Forumu, kā arī apmeklēt Vatikānu.

“Brauciens uz Itāliju uzlādēja mūs tikai ar pozitīvām emocijām. Es iemācījos strādāt komandā, kā arī pazuda valodas barjera. Bija daudz interesantu un oriģinālu projektu no dažādām valstīm. Turklāt es iepazinos ar dažiem jaukiem cilvēkiem. Šis projekts sniedz iespēju apmeklēt dažādas valstis, iepazīt to kultūru, apgūt komandas darbu un cienīt citus. Tā ir laba pieredze, kas noteikti noderēs man nākotnē.” (A.Masiča)

“Man ļoti patika ceļojums, it īpaši Arduino un Ozobot tēma. Iedomājos, cik liela mēroga projektus var veikt, izmantojot tikai Arduino.” (A.Makaršanovs)

“Man ļoti patika šis brauciens, manuprāt, tas bija izzinošs un interesants, jo bija daudz pasākumu, ko apmeklējām. No ceļojuma iemācījos, kā itāļu valodā pateikt “paldies” un “maska”, dažus vārdus iemācīja arī skolēni no citam valstīm. Vislielāko iespaidu atstāja pastaiga pa Vatikānu.” (D.Prokopovičs)

“Tas bija mans pirmais šāds ceļojums, un man tas patika. Man ir jauna pieredze ar Arduino. Bija interesanti iepazīties ar cilvēkiem no citām valstīm, strādāt ar viņu projektiem. Vislielāko iespaidu atstāja pastaiga Romā.” (I.Anastasija)

“Šīs brauciens man bija ne tikai ļoti patīkams ar skaistāmm ainavām, arhitektūras objektiem utt., bet arī noderīgs manai angļu valodas praksei, jo es sadzirdēju daudz jaunu akcentu no citiem pusaudžiem – paldies par tādu pieredzi! Arī gribu pateikt lielu paldies mūsu skolotājiem, kuri ne tikai mūs pavadīja visur, bet arī palīdzēja risināt mūsu nelielās problēmas kontaktu uzlabošanā ar citiem skolēniem, kā arī atbalstīja mūs, kad tas bija nepieciešams! Lai projekts Erasmus+ attīstās, tāpēc ka tās ir, pirmkārt, milzīgas iespējas skolēniem uzlabot savas angļu valodas prasmes pavisam citā līmenī un doties ceļojumā, otrkārt, Erasmus+ atstāj ieguldījumu jaunās paaudzes nākotnē! “ (I.Ivans)

Pateicamies par iespēju gūt jaunu pieredzi un iespaidus skolas direktorei A.Skutelei, projekta koordinatorei A.Guževai un angļu valodas skolotājai J.Maskaļovai.

Daugavpils 13.vidusskolas projektu Nr.2019-RO01-KA201-063169 līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus + programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus +.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 13.vidusskolas skolotāji D.Zubovičs un J.Kanto
d13vsk@gmail.com