Debašu cikla “Satversmei100: vērtības nākotnei” otrā diskusija “Zaļās nākotnes sapnis. Vai uz šodienas labklājības rēķina?” aizvadīta Daugavpils Valsts ģimnāzijā

06.04.2022.

Turpinot atzīmēt Latvijas Republikas pamatlikuma − Satversmes − apstiprināšanas 100. jubilejas gadu, 5. aprīlī Daugavpils Valsts ģimnāzijā viesojās LR Valsts prezidents Egils Levits, lai kopā ar astoņiem pilsētas skolu jauniešiem diskutētu par Satversmes 115. pantu, par mūsu izvēlēm starp zaļo nākotni un personisko labklājību. —– 

Pasākumu vadīja Latvijas sabiedrisko mediju žurnālists, daugavpilietis Ēvalds Dukuls, Eiropas kustības Latvijā ģenerālsekretāre Liene Valdmane un izklaidēja Latgales repere Ūga,

Tā kā debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai, Valsts prezidents debatēja ar astoņiem jauniešiem: Santu Buli no Daugavpils 12. vidusskolas, Arnitu Bernāni, Anželiku Litvinoviču, Elizabeti Križanovsku no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Vladimiru Bazanu, Ņikitu Zirjanovu, Ievu Lozjuku no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja un Timuru Ragozinu no Daugavpils 9. vidusskolas.

Diskusiju klausījās un piedāvātajās aktivitātēs iesaistījās 55 jaunieši no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils 17. vidusskolas, Daugavpils 12. vidusskolas, Daugavpils 9. vidusskolas, Daugavpils 10. vidusskolas, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja, PIKC “Daugavpils Būvniecības tehnikuma”.

Jaunieši izteica savu viedokli par dilemmām starp dabas ilgtspējīgu saglabāšanu un elektroenerģijas ražošanu atomelektrostacijās vai vēja parkos, par bioloģisko lauksaimniecību un apzinātu šāda dzīvesveida pieņemšanu, par atkritumu šķirošanu un šķiroto atkritumu pārstrādi, par velosipēdu, kā vienu no veselīgākajiem un dabu saudzējošākajiem pārvietošanās līdzekļiem un nesakārtoto infrastruktūru šāda dzīvesveida atbalstam, par Daugavpils iedzīvotāju iniciatīvām un kopējo sabiedrisko labumu.

Valsts prezidents aktīvi komentēja jauniešu viedokļus, iesaistījās diskusijā un uzsvēra jaunās paaudzes progresīvo domāšanu un vērtību sistēmu.

Diskusijā jaunieši atzina, ka līdz ar konstitūcijas piešķirtajām tiesībām nāk arī atbildība. “Mēs Latvijā esam pārāk priviliģēti, lai nopietni domātu par dabas vērtību saglabāšanu, taču ir pasaules valstis, kur cilvēki ir spiesti dabas resursu saglabāšanu prioritizēt pār savām vēlmēm,” pauda Timurs Ragozins no Daugavpils 9. vidusskolas.

Paldies par palīdzību jauniešu skolotājiem konsultantiem: Marinai Drozdai, Jānim Punculim, Zigrīdai Rusiņai, Larisai Želvei.

Vairāk par pasākumu lasiet un skatieties https://www.president.lv/lv/jaunums/valsts-prezidents-dabas-resursu-saglabasana-ir-saistita-ar-musu-vertibu-sistemu

Informāciju sagatavoja
Sociālās un pilsoniskās mācību jomas koordinatore Daugavpilī
Signita Gabrāne