Starptautiskā Erasmus+ (KA2) projekta „GREEN” (Growing Responsible – Empower Europe Now) tikšanās Slovākijā

25.04.2022.

2022.gada aprīlī projekta „GREEN” (Growing Responsible – Empower Europe Now) ietvaros Slovākijā notika kārtējā partnervalstu tikšanās, kurā piedalījās skolotāji un skolēni no trīs valstīm: Latvijas, Slovākijas un Portugāles. Projekta mērķis ir dot iespēju skolēniem sekmēt viņu sabiedrisko aktivitāti un pilsonisko līdzdalību, sniedzot priekšstatu par uzņēmējdarbību. —– 

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja direktore Irina Paura, angļu valodas skolotāja Ludmila Lastovka un 9. un 10.klases skolnieces Anna Maskaļova, Viktorija Šarova, Līna Marija Oļehnoviča, Alīna Boliņa, Eiženija Vasiļjeva un Anastasija Kurmeļova piedalījās projekta „GREEN” aktivitātēs Slovākijā. Tikšanos organizēja un koordinēja Levices pilsētas vidusskolas skolotāju kolektīvs, kas rūpīgi un interesanti saplānoja partnervalstu vizīti.

Skolēniem tika dota iespēja izbaudīt kalnu gaisu un dabas skaistumu, pavadīt trīs dienas atpūtas bāzē “Richnava Park”, kā arī dzīvot viesģimenēs. Projekta dalībnieki uzsvēra, ka ir iegūts daudz jaunu draugu, baudīta slovāku viesmīlība, paplašināts priekšstats par Slovākiju un iespēja aktīvi lietot angļu valodu.

Nedēļas laikā piedalījāmies dažādās aktivitātēs, prezentējām savu valsti slovākiem un portugāļiem, iepazīstinājām viņus ar savu produkciju (ekoloģisko preci puzles formā). Katrā valstī skolēni ražo savus pužļu veidus, tādēļ skolēniem bija interesanti iesaistīties gan apmācību procesā, gan reklamēt savu puzli. Skolā tika organizēts gadatirgus.Visiem projekta dalībniekiem tika dota iespēja pārdot savu produkciju. Skolēni uzsvēra, ka tirgot svešā valstī savu preci ir diezgan grūti, jo ne visi slovāku skolēni labi pārvalda angļu valodu.

Trešdien visi dalībnieki iesaistījās video filmēšanā par projekta realizēšanu. Skolēni dalījās pieredzē par biznesa gaitu katrā valstī, par viņu sasniegumiem un gūtajām iemaņām.

Visas nedēļas garumā mums bija iespēja iepazīties ar Slovāku izglītības sistēmu un kultūras tradīcijām. Apmeklējam UNESCO pilsētu Banska Štjavnica, kur apskatījām ievērojamas vietas, muzeju “Mīlestības banka” un ļoti neparastu skolu, kur skolēni mācās rūpēties par suņiem un putniem, gatavojām tradicionālo Slovākijas ēdienu – paranica. Sestdien bijām Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā. Tur tika rīkota interesanta ekskursija. Pēdējo dienu skolnieces pavadīja savās viesģimenēs. Paldies Slovākijas skolotājiem un skolēniem, kuri tik mīļi uzņēma viesus no Latvijas!

Braucienā guvām pozitīvas emocijas, jaunas idejas projekta realizēšanai, kā arī sadraudzējāmies ar citu valstu partneriem. Šī ir laba iespēja gan skolēniem, gan skolotājiem paplašināt redzesloku izglītībā, kultūrā, komunikācijā, kā arī pilnveidot savas svešvalodu prasmes.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolniece Anna Maskaļova un angļu valodas skolotāja, projekta koordinatore Ludmila Lastovka
t.65431076