Pasaules mutes veselības diena

20.martā tiek atzīmēta Pasaules mutes veselības diena (World Oral Health Day), kuras mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni un papildināt zināšanas par mutes veselību, akcentējot mutes un zobu kopšanas nozīmi. Šogad šai dienai izvēlēts sauklis “Lepojies ar savu smaidu” (“Be proud of your mouth”), kas apzīmē katra personīgo spēju un apņemšanos ietekmēt savu mutes veselību, novērtēt un rūpēties par to.  

Par mutes un zobu veselību ir nepieciešams rūpēties jebkurā vecumā, bet īpaši svarīgi ir pareizi mutes dobuma higiēnas paradumi bērniem un pusaudžiem.  

Mutes dobuma un zobu veselību ietekmē ne tikai pareizas un regulāras higiēnas ievērošana, bet arī uzturs un ēšanas paradumi. Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādu mutes dobuma slimību veidošanos, tostarp zobu kariesu (zobu bojājums/caurums) un smaganu saslimšanas. 

Mutes dobuma higiēna un regulāras vizītes pie zobārsta un zobu higiēnista palīdzēs bērniem saglabāt veselus zobus. Līdz 18 gadu vecumam zobārsts bērniem ir pieejams bez maksas. Pie zobārsta ieteicams doties vismaz vienu reizi gadā un pie higiēnista – divas reizes gadā.  

Pasaules mutes veselības dienas ietvaros Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti ir sagatavojuši uzdevumus skolēniem par mutes veselību. Pedagogi uzdevumus var izmantot mācību stundas ietvaros vai uzdot skolēniem kā mājās veicamu uzdevumu. Uzdevumi grūtības ziņā būs atbilstošāki skolēniem sākumskolā un pamatskolā.  

Uzdevumus atradīsiet pievienotus e-pasta pielikumā!  

SPKC ir izstrādājis arī citus noderīgus informatīvos materiālus par mutes dobuma veselību, ko izglītības iestādes var izmantot mācību stundās vai izvietot savos komunikāciju kanālos:  

Izglītojoša multfilma bērniem “Man ir tīri zobi”