Starptautisks vebinārs-praktikums vadītāju vietniekiem un pirmsskolas izglītības pedagogiem “Mācību procesa pētīšana dabas programmu ietvaros”

28.01.2022.

Turpinot popularizēt savu labo pieredzi un īstenojot starptautiskos Erasmus+ un Nordplus Junior projektus, sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi, 2022.gada 25.janvārī Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādē “Ābelīte” tika organizēts starptautisks tiešsaistes vebinārs-praktikums vadītāju vietniekiem un pirmsskolas izglītības pedagogiem “Mācību procesa pētīšana dabas programmu ietvaros” (“Exploring the curriculum through nature programs”). Pasākumā piedalījās 56 skolotāji no Daugavpils pilsētas pirmsskolām. —– 

Vebināru vadīja vadītājas vietniece izglītības jomā Ludmila Atrahimoviča, kura prezentēja iestādes darbu eko-projektos: prezentācijā tika sniegta informācija par projektu mērķiem, pārņemto pieredzi, projektu laikā veiktajām aktivitātēm, kā arī to produktiem. Tika sīki pastāstīts par vienu no lielākajiem 2020./2021.m.g. īstenotajiem projektiem “Mācību procesa pētīšana dabas programmu ietvaros” (“Exploring the curriculum through nature programs”) un prezentēti tā darbības laikā izstrādātie produkti: “Skolotāju rokasgrāmata aktivitātēm brīvā dabā”, vecāku ceļvedis “Vecāku dabas izziņas ceļvedis brīvā dabā”, āra aktivitāšu ceļvedis “Labās prakses ceļvedis brīvā dabā”, kā arī izstrādātās idejas aktivitātēm brīvā dabā. 

Vebinārā pieredzē dalījās Lietuvas e-Twinning ambasadore un iestādes projektu partnere Snieguolė Mažeikiene. Savā prezentācijā Mažeikienes kundze pastāstīja par e-Twinning platformas iespējām un piedalīšanos starptautiskajos projektos, kā arī par Kneipp metodiku izmantošanu pirmsskolas vecuma izglītojamiem.

Mūsu pirmsskolas izglītības skolotāja Gaļina Koslača uzstājās ar Starptautisko projektu nedēļas ”Sadarbības partneru kultūra un tradīcijas” prezentāciju. Gaļina krāsaini aprakstīja, kā mūsu iestādes izglītojamie tika iepazīstināti ar partnervastu kultūru un tradīcijām, kādas interesantas aktivitātes tika novadītas, lai bērni varētu ar aizrautību pētīt Itālijas, Spānijas un Rumānijas kultūru, piemēram, “Milānas modes nedēļa”, karstasinīgās flamenko un horas dejas apgūšana u.c.

Pirmsskolas izglītības skolotāja Jeļena Grigorjeva dalījās pieredzē Kneipp metodiku izmantošanā “Smilšu terapijas, aromaterapijas un fitoterapijas izmantošana rotaļnodarbību laikā”. Kneipp metodikas principi aktīvi tiek izmantoti iestādes rotaļnodarbībās, piemēram, pašu skolotāju veidotas Kneipp taciņas no dabas materiāliem u.c.

Pirmsskolas izglītības skolotāja Ilona Smirnija pastāstīja par rotaļnodarbību-meistarklasi “Uzzīmēsim koku” sagatavošanas grupas bērniem, kuras laikā bērniem dažādos veidos bija jāizmēra koks, kā arī, izmantojot dažādus materiālus, bija jāizveido egle. Ilona arī dalījās pieredzē mobilitātēs citās valstīs Grieķijā, Spānijā un Rumānijā, kā arī pastāstīja par iespaidiem pēc atgriešanās mājās.

Vebinārā tika prezentētas aktivitātes, kuras veiktas Covid-19 pandēmijas laikā, tāpēc ka darbs projektos ne uz mirkli neapstājās. Sadarbībā ar izglītojamo vecākiem tika organizēta akcija “Dzīvojam zem vienas saules”. Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestāde no sirds pateicas vecākiem par palīdzību un atbalstu projektu aktivitāšu veikšanā.

Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādes Erasmus+ KA2 stratēģiskās skolu sadarbības partnerību projektu „Mācību procesa pētīšana dabas programmu ietvaros” līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja un projektu koordinatore
Nataļja Kozireva un
vadītājas vietniece izglītības jomā Ludmila Atrahimoviča
t.65474792