Daugavpilī viesosies rakstnieks, dramaturgs un literatūrzinātnieks Valdis Rūmnieks

10.10.2022.

Piektdien, 21. oktobrī, plkst. 12.30 Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Jaunbūves bibliotēkā (18. novembra ielā 161) noritēs tikšanās ar rakstnieku, dramaturgu, literatūrzinātnieku un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Valdi Rūmnieku. Visi interesenti tiek aicināti uz sarunu par autora daiļradi. Tikšanos atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds projekta “Tiekamies bibliotēkā! Bērnu rakstnieki Daugavpilī” 3. kārtā. —– 

Valdis Rūmnieks ir vairāku nozīmīgu organizāciju biedrs (Latvijas Rakstnieku savienība, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrība u.c.). 2002. gadā saņēma Triju Zvaigžņu ordeni. 2001. un 2011. gadā Aleksandra Čaka balvu, 2010. un 2011. gadā AKKA/LAA Bezgalības balvu, 2011. gadā Latvijas Literatūras gada balvas speciālbalvu u.c.

Autors literāro darbību sācis kā dramaturgs, vēlāk pievērsies arī biogrāfiskajai un vēsturiskajai prozai. Kopā ar dramaturgu un režisoru Andreju Miglu sarakstījis vairākus romānus – “Kuršu vikingi”, “Sveiks, jautrais Rodžer!”, “Trīs zvaigznes” u.c. Kopdarbos tiek vēstīts par Latvijas vēstures līkločiem, kuros realitāte savijas ar fantāziju. Valdis Rūmnieks ir arī vairāku biogrāfisku darbu autors. 2021. gadā izdotajā romānā “Sudrabiņš”, kas vēsta par latviešu dzejnieka Jāņa Sudrabkalna dzīvi.

Rakstnieka devums latviešu literatūrā ir ražīgs un daudzveidīgs. Vairāku gadu desmitu garumā gan mazi, gan lieli lasītāji ar aizrautību lasa un atzinīgi novērtē viņa uzrakstītās un izdotās bērnu dzejas, lugu, pasaku un stāstu grāmatas – “Ozola grāmata”, “Kā raķete kaklu izārstēja”, “Vakariņa pasakas”, “Murjāņu Kurmītis un viņa draugi”, “Atnācēji”, “Pasakas par līdakām, datoriem un telefoniem”, “Laika spēles”, “Aiztaisi logu, tēti”, “Lāčplēsis. Atgriešanās” u.c.

2020. gadā nāca klajā jaunākā stāstu krājuma bērniem “Zaļais gredzens” pirmā grāmata, savukārt otrā grāmata “Pazudušais gredzens” tika izdota 2022. gadā. Autors šajos darbos aicina ceļot laikā un telpā, kurā reāli notikumi savijas ar neticamo un neiespējamo.

Bērnu literatūras lasītāju iemīļotākie un pazīstamākie Valda Rūmnieka grāmatu tēli – Murjāņu Kurmītis, Rūķis Dūķis, Muris, Mārīte, Lāču Krišus. 2022. gadā tiem pievienojās arī Latvijas rūķi, jo klajā nāca pavisam jauna grāmata “Rūķu zeme Latvija”. Tajā norvēģu rūķis Snorke ciemojas gan Latvijas rūķu skolā un televīzijā, gan arī iepazīst Latvijas dabas bagātības un tehnoloģiskās iespējas.

Valda Rūmnieka sarakstītās grāmatas pieejamas lasītājiem Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs.

Pasākuma publicitātes vajadzībām to laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles
Bērnu bibliotēkas “Zīlīte”
vadītāja Dace Jakovele
654 21750
dace.jakovele@lcb.lv
facebook.com/lcb.Bernu.biblioteka