3. janvāris – Daugavpils vārda diena

Atskatoties vēsturē, mūsu Daugavpils pilsēta vairākkārt ir mainījusi savu nosaukumu. Tādēļ 3.janvārī J.Raiņa Daugavpils 6.pamatskolas pirmsskolas izglītības iestādē noskaidrojām, kā radās Daugavpils pilsētas nosaukums.

1920.gada 3.janvārī mūsu pilsēta kļuva par Daugavpili. Pilsētas pirmsākumi un tās nosaukums (izņemot nosaukumu Borisogļebska, ko tā nesusi ļoti īsu laika sprīdi) ir cieši saistīti ar Latvijas lielāko un latviešu tautas dziesmās visvairāk apdziedāto upi Daugavu. Upes nosaukums atspoguļo tās saturu – no senbaltu valodas “daug” – daudz, “ava” – ūdens. Tātad daudz ūdens. Dinaburga, Daugavpils, tulkojot vārdu salikumu, Daugavas pils. Dvinska – upes nosaukums.

Daugava vijas arī pilsētas ģerbonī: zilā laukā sudraba viļņota sija, augšā zelta lilija, pēdā savrups sudraba robots ķieģeļu mūris. Šis pilsētas ģerbonis ir apstiprināts 1925.gadā. Tajā atrodamas vairākas paralēles ar Dinaburgas pils kontūru: lilija kopš seniem laikiem ir bijusi Svētās Jaunavas Marijas simbols, bet robotais mūris norāda uz veco Dinaburgas pili – Daugavpils pirmsākumu.

Mūsdienās Daugavpils ir Latvijas otrā lielākā pilsēta. Tā ir daudzveidīga un radoša pilsēta. Te var apmeklēt daudz interesantu un unikālu tūrisma objektu, kas nav pieejami nekur citur Latvijā un pat Baltijas valstīs.

Par godu Daugavpils vārda dienai mūsu iestādes vecākajās grupās tika organizētas daudzveidīgas izglītojošas un radošas aktivitātes. Mūsu izglītojamie ar prieku darbojās un izzināja, kāda ir mūsu pilsēta – Daugavpils.

Informāciju sagatavoja:
J. Raiņa Daugavpils 6.pamatskolas pirmsskolas izglītības programmas
skolotājs mentors
Ludmila Atrahimoviča
t. 65474792