Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādes EKOSKOLA “Zīļuks” aicina pilsētas iedzīvotājus piedalīties Silto džemperu dienā

Katru gadu februārī visā pasaulē tiek atzīmēta Vides diena un katra Ekoskola ar lielu atsaucību un prieku rīko dažādas aktivitātes, tādā veidā vēršot uzmanību uz visām rīcībām, kas tiek veiktas. Šogad Silto džemperu dienas sauklis ir “Izcel rīcību klimata labā!

Arī Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestāde, tāpat kā Vides izglītības fonds, aicina visas izglītības iestādes, uzņēmumus, pašvaldības, ģimenes un ikvienu vides draugu rīt, 9.februārī, piedalīties ikgadējā akcijā “Silto džemperu diena”. Akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgākus paradumus. Silto džemperu dienā tradicionāli telpās tiek nedaudz samazināta temperatūra un visi tiek aicināti uzvilkt siltāku džemperi, šādā simboliskā veidā apliecinot atbalstu iniciatīvai.

Uzaicinājuma video: https://www.youtube.com/watch?v=FEGmtUvlqDk&feature=youtu.be

Silto džemperu dienas 2005.gadā aizsāka Ekoskolas Beļģijā, aicinot sabiedrību palīdzēt virzīties uz mērķi – samazināt klimata pārmaiņas. Palīdzība var izpausties itin vienkāršās ikdienas darbībās, piemēram, samazinot apkures jaudu un uzvelkot siltāku džemperi, biežāk pārvietojoties kājām, braucot ar velosipēdu, ēdot vairāk sezonai atbilstošu augu valsts pārtiku un neradot pārtikas atkritumus, izslēdzot elektroierīces, kad tās nelietojam, u.c. paradumos. Kampaņas laikā izdevās ne tikai uzskatāmi samazināt radītos ogļskābās gāzes izmešus, bet arī veicināt skolēnu un plašākas sabiedrības informētību par problēmām un nepieciešamajām rīcībām, kas saistītas ar klimata pārmaiņām.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja vietnieks un Ekoskolu programmas koordinators
Ilze Zīle