Daugavpili apmeklēs populāras latviešu prozas un dzejas autores

Latgales Centrālā bibliotēka ir ieguvusi Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ilgtermiņa projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” septītās kārtas īstenošanai (piesaistītais finansējums – EUR 1 200). Projekta ietvaros no šī gada aprīļa līdz decembrim Latgales Centrālajā bibliotēkā tiks rīkotas sešas lasītāju tikšanās ar iemīļotām latviešu rakstniecēm un dzejniecēm – Rolandu Bulu, Aiju Mikeli, Janu Veinbergu un Ingunu Dimanti, Ilzi Spergu un Ligiju Purinašu.

Projekts “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” aizsākās 2015.gadā, turpinājums dos iespēju aizvien plašākam Daugavpils iedzīvotāju lokam iepazīties ar interesantiem latviešu dzejniekiem un rakstniekiem, veidojot saistošus, interaktīvus un radošus dialogus par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem kultūras un literatūras jomā. Projekta ietvaros plānotās tikšanās ar autorēm notiks Latgales Centrālajā bibliotēkā. Iespēja klātienē tikties ar iemīļotām autorēm tiks piedāvāta daudz plašākam interesentu lokam, kā arī skolu jaunatnei. Dalība visos projekta pasākumos būs bez maksas.

Pēdējo sešu gadu laikā projekta ietvaros Daugavpilī ir viesojušies ap trīsdesmit populāru latviešu rakstnieku un dzejnieku. Projekta gaitā tikšanās ar autoriem paplašina viņu darbu lasītāju loku un veicina latviešu oriģinālliteratūras popularitāti multikulturālās Daugavpils iedzīvotāju vidū. Aizvien vairāk lasītāju iepazīst latviešu autorus, lasa to darbus, arī jauniešu auditorijās tiek stimulēta interese lasīt un radoši darboties.

2023.gadā tiks pievērsta uzmanība detektīvžanram un dzejai. Latviešu literatūrā ilgu laiku dominēja detektīvromāni, kas aktualizēja sociālas problēmas, taču pēdējo gadu laikā detektīvromāna žanrs šķiet arvien vairāk nonāk sieviešu autoru rokās, kuras tam piešķir neparastas un intriģējošas nokrāsas. Latviešu detektīvromāns šobrīd piedzīvo ne tikai skaitlisko uzplaukumu, bet arī piedāvā lasītājam ļoti plašu un daudzveidīgu problēmu spektru. Mūsdienās attieksme pret latviešu dzeju ir intelektuālākā un brīvāka, dzejā tiek parādītas bērnības atmiņas, blīvs kultūras, kino, mūzikas, literatūras personu pieminējums, kā arī protests pret dzimumu stereotipiem.

Šogad daugavpiliešus gaida sarunas ar Rolandu Bulu (“Stopētāju lieta”, “Sīnāja kalna lieta”, “Noilguma lieta”, “Fantoma lieta”), Ilzi Spergu (“Dzeiveiba”), Aiju Mikeli (“Kritušais eņģelis”, “Zelta būrītis”, “Zirneklis”), Ligiju Purinašu (“Sīvīte”, “Pierobežas”), Janu Veinbergu (“Svešais draugs”, “Mākoņaina nakts”) un Ingunu Dimanti (“Starp divām sievietēm”, “Melno kleitu čuksti”).

Visas projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” septītajā kārtā aptvertās grāmatas ir pieejamas Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs. Ikviens, kurš vēlēsies tās izlasīt vai atkārtoti pārlasīt pirms rakstnieku ierašanās Daugavpilī, ir laipni gaidīts Latgales Centrālajā bibliotēkā vai mūsu filiālēs. Grāmatas aicinām meklēt bibliotēku plauktos un elektroniskajā katalogā vai arī jautāt bibliotekāram.

Pirmie projekta septītās kārtas pasākumi notiks jau aprīlī, kad Daugavpilī viesosies Rolanda Bula. Interesentus mudinām sekot aktualitātēm bibliotēkas mājaslapā un sociālajos tīklos. 

Projekts “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 7.kārta tiek īstenota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
projekta vadītāja,
Latgales Centrālās bibliotēkas
Lietotāju apkalpošanas sektora vadītāja
Jeļena Dusjavičiene
65426422
jelena.dusjaviciene@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.lv