Daugavpils izglītības iestāžu 5.klašu skolēni aicināti gatavoties Nacionālajai Skaļās lasīšanas sacensībai

Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi arī 2023. gadā turpina Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības. Šobrīd 5. klašu skolēni visā valstī var sākt gatavoties aizraujošam pirmās kārtas konkursam, sadarbojoties ar savu skolu vai bibliotēku. Sacensību nolikums – šeit.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības ir konkurss 5. klašu skolēniem, kurā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Tā ir daudzpakāpju sacensība, kas vispirms notiek klasē, tad skolā vai bibliotēkā, pēc tam reģionā un noslēgumā – valsts finālā. Skolu posmā tiek noteikts katras izglītības iestādes labākais lasītājs, reģionālajā posmā – pilsētas vai novada uzvarētājs, bet valsts finālā – visas Latvijas lasīšanas čempions, kurš uz gadu kļūst par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru un iegūst savai skolai sacensības ceļojošo balvu.

Konkursa dalībniekam jāsagatavo izvēlētās grāmatas fragmenta skaļā lasīšana. Uzstāšanās sastāv no ievada un fragmenta lasīšanas 3 minūšu garumā. Uzstāšanos vērtē kompetenta žūrija pēc šādiem kritērijiem: prasme pastāstīt par grāmatas izvēli un sevi kā lasītāju, spēja emocionāli aizraut klausītājus, izvēlētā fragmenta oriģinalitāte, skaidra dikcija un dabiska intonācija.

2023. gada martā un aprīlī izglītības iestādēs notiks pirmās kārtas sacensības, savukārt maijā par Daugavpils skaļās lasīšanas čempiona titulu cīnīsies skolu posma uzvarētāji. Reģionālā fināla uzvarētājs pārstāvēs Daugavpili Valsts finālā, kas notiks septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles
Bērnu bibliotēkas “Zīlīte”
vadītāja Dace Jakovele
Tālr.: 65421750
e-pasts: dace.jakovele@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.Bernu.biblioteka