Ēnu diena Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē

Vakar, 5.aprīlī, visā Latvijā notika Ēnu diena – Junior Achievement karjeras izglītības pasākums 1.-12.klašu skolēniem, kura laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4–6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Tā tiek organizēta katru gadu, lai jaunieši varētu iepazīties ar visdažādākajām profesijām, kas ļautu izlemt, kādu izglītību un specialitāti iegūt, beidzot skolu.

Ēnu dienā Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē bija 7 skolēni no dažādām skolām, kuri ēnoja Izglītības pārvaldes galveno grāmatvedi, pa divas ēnas bija sabiedrisko attiecību speciālistei, juristei un datortīkla uzturēšanas administratoram. Jaunieši ar saviem ēnu devējiem darba kopā pildīja pienākumus un risināja darba gaitā radušās problēmas, tādā veidā iepazīstot un izprotot izvēlēto ēnojamo profesiju.

Diskutējot ar skolēniem, uzzinājām viedokļus, kāpēc skolēni izvēlējās ēnot Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes darbiniekus, – pirmkārt, gribēja uzzināt, kāda ir Izglītības pārvaldes darbinieku ikdiena, kādas zināšanas un prasmes nepieciešamas katram speciālistam. Otrkārt, saprast, ar ko saskaras un kādu atbildību uzņemas cilvēki, strādājot pašvaldības iestādē. Jauniešus pārsteidza, cik daudzpusīgi attīstītiem un erudītiem ir jābūt izglītības jomas speciālistiem, lai kvalificēti veiktu savus darba pienākumus.

Sabiedrisko attiecību speciālistes ēna Kristīne no Daugavpils Iespēju vidusskolas raksta: “Šodien es pirmo reizi piedalījos Ēnu dienā. Esot kopā ar sabiedrisko attiecību speciālisti, uzzināju par darba struktūru, par pienākumiem un par to, cik daudz ir jāprot un jādara šīs profesijas pārstāvim. Biju pārsteigta, ka nepieciešamas izcilas valodas zināšanas, jo daudzi teksti pirms to publicēšanas Izglītības pārvaldes vietnē, ir jārediģē. Tā man bija jauna pieredze (gan rediģēt tekstus, gan tos izvietot vietnē), kas man noteikti noderēs nākotnē, izvēloties profesiju.”

Ikviens no ēnotājiem iesaka tiem jauniešiem, kuri jau ir izplānojuši savu nākotnes karjeru, bet vēl nav piedalījušies Ēnu dienā, nākamgad to izdarīt – iepazīties ar izvēlēto profesiju, lai būtu simtprocentīgi pārliecināts par savu nākotnes profesijas izvēli, vai vienkārši pārliecināties, vai tiešām izvēlētais ceļš būs pareizs.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ilona Bohāne