Daugavpilī viesosies rakstniece, zinātniece un sabiedriskā darbiniece Ilze Sperga

9. maijā plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā (Rīgas ielā 22a, 1. stāvā) viesosies rakstniece, zinātniece un sabiedriskā darbiniece Ilze Sperga, aicinot uz sarunu par stāstu krājumu “Dzeiveiba”. Pasākums turpina literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šogad rīko Latgales Centrālā bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 7. kārtas ietvaros.

Literāte, publiciste, Ilze Sperga beigusi LU Filoloģijas fakultāti, 2007. gadā aizstāvējusi doktora disertāciju, par tēmu “Sievietes suicīds mūsdienu latviešu prozā”, iegūstot doktora grādu filoloģijā. Autore raksta un rediģē tekstus pārsvarā latgaliešu rakstu valodā. Ir daudzu spilgtu latgaliešu autoru grāmatu redaktore. Ilzei Spergai piemīt īsta latgaliešu leksika, individuālais stils, humors un paradoksi.

Debijas stāstu krājums “Dzeiveiba” (2014) tika nominēts Latvijas literatūras gada balvai 2015. gadā, kategorijā “Spilgtākā debija”, kā arī novērtēts ar latgaliešu kultūras balvu “Boņuks” par labāko sniegumu literatūrā. Stāstu krājumā ir apkopoti 9 stāsti par dzīvi un cilvēkiem latgaliešu valodā. Stāsti vairākas reizes ir atzīti par labāko latgaliešu prozu. Krājuma redaktore Anna Rancāne tos ir nosaukusi par stiprās Latgales stiprajiem stāstiem: “Tas ir skaudrs dzīves materiāls, bet grāmatas nosaukums “Dzeiveiba” liecina, kas viss beigu beigās tomēr pavērsīsies uz gaišo pusi”.

Ilze Sperga par sevi saka: “Tā kā es rakstu sev, varu rakstīt jebkurā valodā. Un sev es rakstu latgaliski. Tā ir brīvība sacensties ar sevi un savu valodas izjūtu”.

Stāstu krājums “Dzeiveiba” ir pieejams Latgales Centrālajā bibliotēkā un Bērnu bibliotēkā “Zīlīte”.

Ieeja pasākumā – brīva.

Pasākumā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.

Informāciju sagatavoja:
projekta vadītāja,
Latgales Centrālās bibliotēkas
Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja
Jeļena Dusjavičiene
65426422
jelena.dusjaviciene@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.lv