Maijs – svētki nacionālajai un eiropeiskajai identitātei

Ietīts ķiršu baltumā un ievu reibinošajā smaržā, pienācis maijs – svētki nacionālajai un eiropeiskajai identitātei. Tas ir laiks, kad atceramies mūsu vecvectēvu darbu Satversmes sapulcē, diskutējam par darba apstākļu uzlabošanu arodbiedrību organizētos piketos un priecājamies par Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanu un būšanu Eiropas Savienībā.

Maija pirmā nedēļa ir laiks apzināties savu latvietību, savas vērtības, savas eiropeiskās saknes. Tas ir laiks izvirzīt mērķus demokrātiskai, tiesiskākai un solidārākai nākotnei, attīstīt un pilnveidot valstsgribu.

Daugavpils vispārizglītojošās skolas aktīvi iesaistās gan nacionālās, gan eiropeiskās identitātes kopšanā, organizējot dažādus pasākums un svētkus. Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Daugavpils Vienības pamatskolas pagalmā 3. maijā notiek Eiropas pagalma svētki, kas veltīti Eiropas prasmju gadam, savukārt Daugavpils Valsts ģimnāzijas saime organizē sadziedāšanos Dziesmu svētku noskaņās.

Daugavpils Saskaņas pamatskolā notiek gan tematiskās izstādes un zīmējumu konkurss, gan Erasmus+ diena. Daugavpils Centra vidusskolā un Daugavpils Vienības pamatskolā lielāks uzsvars tiek likts uz novadpētniecību, organizējot nodarbības muzejā, braucot mācību ekskursijā uz Saeimu un piedaloties konkursos. Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā notiek dažādas viktorīnas un diskusija kopā ar Valsts prezidentu “Kāpēc 4. maijs?”.

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja jaunieši piedalās gan valsts līmeņa konkursā “Vēsture ap mums”, gan labdarības akcijā “Pasniedz roku!”, palīdzot  ukraiņu ģimenēm – bēgļiem Daugavpilī, gan piedalās simulācijas spēlēs “Ko dara Eiropas parlaments un kāpēc vajadzētu iet vēlēt? ”.

Daugavpils 11. pamatskolā notiek tematiskās mācību stundas, skolēni piedalās Baltā galdauta svētkos, veido kolāžas “Ceļojums pa Eiropas Savienības valstīm”.

7.-9. maijā lielākajā daļā Daugavpils skolu tiks kārtots gadskārtējais Eiropas eksāmens, kā arī  9. un 10. maijā skolu komandas piedalīsies Eiropas mājas organizētajās prāta spēlēs MIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” un Augšdaugavas novada kultūras namā “Vārpa”.

LAI MUMS VISIEM SKAISTI UN IZZINOŠI MAIJA SVĒTKI!

LAI LEPNUMS UN PRIEKS PAR SAVU VALSTI UN EIROPU!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Sociālās un pilsoniskās jomas skolotāju
koordinatore Signita Gabrāne