Erasmus+ KA2 mobilitāte Ladispoli (Itālija)

Projekta “Road to Green future” (“Ceļš uz zaļo nākotni”) ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas četru pedagogu komanda – skolas direktore Kristīna Ivancova, direktora vietniece un projekta koordinatore Olga Dukšinska, pedagogi Karīna Bagijeva un Viktorija Mikuļina – 2024.gada martā viesojās Itālijā, Ladispoli. Projekta sadarbības partneri ir Turcija, Itālija, Spānija un Latvija.

Mobilitātes pirmajā dienā skolā (Istituto Comprensivo “Corrado Melone”) notika atklāšanas pasākums, kurā skanēja katras dalībvalsts himna, komandas prezentēja savas skolas, izteica pateicības vārdus kolēģiem no Itālijas. Organizācija “Fridays for Future” un četri bioloģijas un psiholoģijas katedras studenti no Romas pastāstīja, kā katras valsts valdība var piesaistīt finansējumu, lai sāktu risināt ar klimata pārmaiņām saistītas problēmas. Aktīvisti Itālijā organizē zibakcijas, manifestus, streikus uz divriteņiem ar atbilstošiem lozungiem un plakātiem ar domu rīkoties jau tagad, tad būs rezultāts, bet, ja nedarīt neko, tad mūsu planētai būs neatgriezeniskas sekas.

Turpmākajās dienās norisinājās aktīvs darbs. Projekta dalībnieki apmeklēja dabas aizsargājamo teritoriju Torre Flavia, kurai ir svarīga nozīme migrējošo putnu aizsardzībā. Aktivitātes laikā bija iespēja vērot, kā skolēni ar skolotāju piedalījās āra nodarbībā, pētot purva iemītniekus. Šīs teritorijas darbinieki aktīvi iesaista brīvprātīgos un skolēnus jūras krastu attīrīšanā no atkritumiem un tīrās vides saglabāšanā, kā arī cenšas ieinteresēt bērnus saglabāt dabu.

Mobilitātes turpinājumā pedagogi apmeklēja aviācijas un kosmosa, meteoroloģijas un klimatoloģijas nacionālo centru Pratica di Mare, kas pastāvīgi sniedz svarīgus datus nacionālajai un starptautiskajai zinātnieku sabiedrībai par klimata pārmaiņām. Centra speciālisti pastāstīja, ka jau kopš 1950. gada viņi novēro temperatūras palielināšanās Vidusjūras reģionos. Viņi divas reizes diennaktī vāc aktuālus datus par laika apstākļiem, sūtot zondi augstākajos gaisa slāņos, un tālāk šos datus apstrādā ar IT palīdzību. Speciālisti pēta izmaiņas, kas notiek apkārtējā vidē, novēro ķīmiskus, bioloģiskus, radioaktīvus piesārņojumus dabā un ir iesaistīti zinātniskajos darbos.

Bija piedāvāta lieliska iespēja iepazīties ar Romas kultūrvēsturiskiem objektiem un viesoties Vatikānā un Svētā Pētera baznīcā, kura pēc platības ir otrā lielākā kristiešu baznīca pasaulē. To veidoja tādi izcili meistari kā Bramante, Rafaēls, Mikelandželo, Bernīni, Maderna. Projekta dalībniekiem bija iespēja aplūkot visslavenāko un vislielāko strūklaku Romā – Trevi, kas tika uzbūvēta 1732.-1762. gadā. Arī bija iespēja ieraudzīt Spāņu laukumu un Kolizeju, kas ir Senās Romas arhitektūras piemineklis, slavenākā un viena no grandiozākajām senās pasaules celtnēm, kas saglabājušās līdz mūsdienām. Guvām daudz informācijas un zināšanu par Romas kultūru un vēsturi.

Dalībniekiem arī pastāstīja par slaveno itāliešu jūrnieku Mateo Miceli, kas pierādīja, ka cilvēks var izdzīvot, izmantojot tikai atjaunojamos enerģijas resursus. Viņš ceļoja apkārt pasaulei ar paštaisītu kuģi ar saules paneļiem, izmantojot tikai ūdens un saules enerģiju. Itālijas speciālists ēdināšanas jomā pastāstīja par ECO produktiem un to izvēles ietekmi uz klimata izmaiņām. Viņš aicināja izmantot vietējos un ekoloģiski tīrus produktus.

Projekta turpinājumā pārstāvji no Itālijas, Latvijas un Turcijas prezentēja programmu “Kā cīnīties ar klimata izmaiņām”, Spānijas kolēģi stāstīja par izveidotu ceļvedi pedagogiem “Skolotāju ceļvedis klimata apmācībai”. Katras valsts dalībnieki aktīvi darbojas projektā un māca skolēnus un sabiedrību šķirot atkritumus, saudzēt dabu, sakopt apkārtējo vidi, lietot ECO produktus, vairāk izmantot videi draudzīgu transportu utt.

Projekta koordinatore Olga Dukšinska pastāstīja par projekta aktivitātēm, plāniem, darāmajiem darbiem, publicitātes jautājumiem, atskaitēm un gatavošanos braucienam uz Latviju. Dalībnieki izvērtēja mobilitāti Itālijā un saņēma sertifikātus.

Paldies itāļu kolēģiem par viesmīlīgu uzņemšanu un jaunu pieredzi!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas
pedagogu komanda