Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja starptautisko projektu dalībnieki viesojās Lietuvā, Vācijā,  Zviedrijā

No 14. aprīļa līdz 20. aprīlim Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 9.-10. klašu skolēni kopā ar angļu valodas, dizaina un tehnoloģiju skolotājām viesojās Bergaskolan skolā Malmē, Zviedrijā, kur notika tikšanās ar Erasmus+ projekta “Domā un radi ar STEAM” partneriem no Zviedrijas un Spānijas. Mobilitātes laikā skolēni dzīvoja viesģimenēs, kas deva viņiem unikālu iespēju iepazīt valsts kultūru un ikdienas dzīvi Zviedrijā. Septiņu dienu mobilitātes programma bija plaša un interesanta.

Lai labāk izprastu Zviedrijas izglītības sistēmu, projekta dalībnieki piedalījās matemātikas, mūzikas, sporta, zviedru valodas stundās. Projekta ietvaros skolēni prezentēja aptaujas rezultātus par ātro modi (“fast fashion”), starptautiskās grupās veidoja video reklāmu par to. Video reklāmas aktualizēja ātrās modes fenomena problēmu un aicināja pievērst šai problēmai lielāku uzmanību un “padomāt divreiz” pirms iegādāties lētu apģērbu.

Spillepengena uzņēmumā, kas ir atkritumu pārstrādes uzņēmums, projekta dalībnieki noklausījās lekciju par to, kā notiek uzņēmuma darbs, kā un kādi tiek atkritumi pārstrādāti un kā no tiem tiek ražots siltums un elektrība. Skolēni uzzināja, ka vidēji viens Zviedrijas iedzīvotājs gadā saražo 450 kg atkritumu. Diskusijas laikā viņi mēģināja kopā saprast, kā katrs no  iedzīvotajiem var izmainīt šo situāciju savās mājās, pilsētā, valstī.

Pateicoties Erasmus+ projektam “Domā un radi ar STEAM”, projekta dalībnieki ir guvuši pieredzi un zināšanas par ilgtspējīgu domāšanu, visiem sirdī būs paliekošas spilgtas atmiņas par braucienu, jaunie draugi un gandarījums par paveikto darbu.

No 14. aprīļa līdz 21. aprīlim liceja angļu un latviešu valodas skolotāji piedalījās Europass Teacher Academy organizētajos kursos “Planšetdatori un viedtālruņi: mobilo ierīču izmantošana mācību procesā” Erasmus+ projekta “Domā un radi ar STEAM” ietvaros, kuri notika Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Kursu laikā notika skolotāju apmācība, kā izmantot tehnoloģijas, planšetdatorus un viedtālruņus savās stundās. Kursu dalībnieki prezentēja un popularizēja savas skolas, izvirzīja un prezentēja mērķus, kurus gribētu sasniegt kursos. Tikšanās laikā bija iespēja sadarboties ar dažādu Eiropas valstu – Kipras, Polijas, Grieķijas, Spānijas, Čehijas, Horvātijas, Itālijas – kolēģiem, dalīties pieredzē un gūt jaunu pieredzi. Kursu vadītāja iepazīstināja ar dažādām programmatūrām, platformām un lietotnēm. Pēdējā kursu dienā dalībnieki, izmantojot dažādas platformas un lietotnes, izstrādāja uzdevumus, kurus plāno izmantot savās stundās, atgriežoties no kursiem. Dalība projektā paplašināja zināšanas par vācu kultūru un vēsturisko mantojumu.

No 11. aprīļa līdz 13. aprīlim Viļņas Vasilijaus Kačialovo ģimnāzijā  (Lietuva) notika piektā skolotāju tikšanās NordPlus projekta ToReMa (Towards Real Maths) “Pretī reālai matemātikai” ietvaros. Projekta mērķis ir uzlabot matemātikas mācīšanas un apguves kvalitāti Ziemeļbaltijas reģionā. Projekta dalībnieki apmeklēja matemātikas stundas, ar kolēģiem izstrādāja mācību materiālus, kuri veicina skolēnu problēmrisināšanas un domāšanas prasmju attīstīšanu, apsprieda materiālu kvalitāti.

Daļa materiālu tiks izmantota starptautiskajā  konferencē, kura notiks tiešsaistē augusta beigās. Konferencē uzsvars tiks likts uz domāšanas attīstīšanu matemātikas stundās.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
direktores vietniece, projektu koordinatore
Nataļja Koviļina