Erasmus+ KA1 mobilitāte Orleānā (Francija) “Energoresursu pētīšana”

Skolēnu pavasara brīvdienās projekta Erasmus+ ievaros 8., 9., 10. un 11.klases skolēni  Larija Novikova, Kirils Mitrofanovs, Milana Potapova, Viktorija Želve, Artjoms Ivanovs, Liana Šaternika, Vera Mirošņikova, Edgars Trofimovs, Valerija Lebede, Zlataslava Izuļena un skolotāji Ilona Mackeviča-Maņko un Viktors Kudrjavskis piedalījās aktivitātēs Orleanā, Francijā, apmeklējot skolu Sainte Croix Saint Euverte.

Brauciena laikā notika tikšanās ar projekta partneri, kuru laikā tika realizēts viens no projekta mērķiem – Francijas energoresursu pētīšana. Mobilitātes laikā notika dažādas plānotās aktivitātes skolēniem. Skolēni piedalījās meistarklasēs “Pārtikas pārvēršana enerģijā”, “Bez atkritumiem”, “Objektu veidošana ar veselīgiem materiāliem, izvairīšanās no plastmasas”, “Nav atkritumu. Virtuves darbnīca”, franču valodas stundās. Apmeklēja  pārstrādes rūpnīcu, tehniskās klases par šķidrumiem, enerģiju un domotiku, praktisku nodarbību par elektrību. Kā arī bija unikāla iespēja apmeklēt atomelektrostaciju netālu no Orleānas. Drošības nolūkos atomelektrostacijā tika veiktas ļoti stingras kontroles un pārbaudes, lai nokļūtu iekšā, kā arī neko nedrīkstēja fotografēt un filmēt. Iekšā tika sagatavota ļoti interesanta prezentācija par atomelektrostacijām Francijā un to iespējām. Pēc prezentācijas notika ekskursija atomelektrostacijas ārpusē un iekšpusē. Viss redzētais bija iespaidīgs un emocionāls.

Var atzīt, ka šajā braucienā skolēniem bija iespēja paplašināt priekšstatu par enerģijas veidiem, enerģijas izmantošanu, objektu veidošanu no veselīgiem materiāliem, „ātro modi”, par atkritumu samazināšanu, biogāzes ražošanu, kā arī pilnveidot savas svešvalodu prasmes, redzesloku izglītībā, kultūrā, komunikācijā.  Braucienā tika gūtas pozitīvas emocijas, jaunas idejas projekta realizēšanai. Liceja skolēni iepazinās un sadraudzējās ar franču skolēniem.

Projekta ietvaros skolēniem un skolotājiem bija iespēja iepazīt Orleānas pilsētu, tās arhitektūru un vēsturi.

Projekta darbību koordinēja Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja direktores vietniece N.Koviļina un angļu valodas skolotāja L.Lastovka.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
matemātikas skolotāja, projekta dalībniece
Ilona Mackeviča-Maņko