Inženiertehniskās domāšanas attīstīšana

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā pēdējo gadu laikā strauji attīstās tehnoloģiju joma. Ņemot vērā, ka teju katrā nozarē ir nepieciešamas digitālās prasmes un lielākā vai mazākā mērā programmētāja praktiskās zināšanas, skola piedāvā plašas iespējas tās apgūt.

Pamatskolā no 1.klases skolēni attīsta iemaņas darbā ar datoriem, strādā ar digitālajiem mācību līdzekļiem dažādās platformās, attīsta algoritmisko domāšanu un apgūst programmēšanas prasmes. Lai stiprinātu programmēšanas un konstruēšanas prasmes, 6.klases programmā tiek iekļauts modulis “Robotika”, savukārt vidusskolas programmā tiek iekļauts specializētais kurss “Robotika”. Vēl vidusskolā var paplašināt savas zināšanas programmēšanā, izvēloties programmēšanu optimālajā līmenī un padziļināto kursu.

Skolēni, kuriem patīk programmēt, projektēt un konstruēt robotus, var apmeklēt robotikas pulciņu un programmēšanas pulciņu. No nākamā gada sāks darboties interešu izglītības programma “Dronu skola”, kurā skolēni tiks apmācīti dronu lidojumiem.

Apgūtās zināšanas un prasmes palīdz organizēt kvalitatīvu mācību procesu citos mācību priekšmetos, izmantojot IKT risinājumus reālajos mācību kontekstos. Tas arī palīdz skolēniem izvēlēties savu nākamo profesiju.

Piecus gadus Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolēni veiksmīgi piedalās Latvijas robotikas čempionāta sacensībās. Kārtējā čempionāta posmā, kas notika 20.aprīlī Daugavpilī, liceja audzēkņi demonstrēja lieliskus rezultātus: Lego sumo 13+ kategorijā ieguva 1.vietu (D.Petrova, 7.kl.) un 2.vietu (K.Jansons, 12.kl.), Lego sumo kategorijā līdz 13 gadu vecumam – 2.vietu (V.Šostaks, 6.kl.) un 3.vietu (V.Jeremejeva, 6.kl.), Lego sumo 2×2 komandu sacensībās ieguva 1.vietu (V.Šostaks un V.Jeremejeva) un 3.vietu (D.Petrova un M.Goriņa).

Savu viedokli par aizraušanos ar robotiku skolēni pastāstīja Daugavpils televīzijas korespondentiem. Intervija “Jaunie inženieri mērojas spēkiem čempionātā “Robotika Daugavpils 2024” pieejama saitē: https://youtu.be/mtC6u_FMol4

Programmēšana un inženierzinātne ir izaicinājums un gandarījums tiem, kuriem patīk radīt jaunas lietas, piedalīties inovatīvos projektos, risināt sarežģītas problēmas un pastāvīgi attīstīties. Izvēloties šo virzienu padziļināšanu, apgūsiet vispieprasītākās prasmes mūsdienīgajā pasaulē un veidosiet mūsu digitālo nākotni!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
direktores vietnieks informātikas jautājumos
Oļegs Bojaruns