Pilsēta Latgales sirdī – Rēzekne

Š.g. 16. maijā Daugavpils Zinātņu vidusskolas 7.a un 7.b klases skolēni devās aizraujošā braucienā uz pilsētu Latgales sirdī – Rēzekni. Ekskursijās gaitā uzzinājām daudz nozīmīgu faktu par Rēzeknes vēsturi un mūsdienu kultūras dzīvi.

Apmeklējot Latgales vēstniecību “GORS” (vai latviski GARS), uzzinājām, ka šajā ēkā ir Latvijā pirmā no pamatiem celtā akustiskā koncertzāle, viena no ievērojamākajām 2013. gada būvēm Latvijā. Izmēģinājām pasaules līmeņa akustiku, apskatījām lielisku pasākumu programmas piedāvājumu, izbaudījām braucienu ar liftu, piedalījāmies viktorīnā par Latgales ievērojamajām personām. Uzzinājām, ka Latgales vēstniecība “GORS” ir vieta koncertiem, izstādēm, kino, semināriem un citiem pasākumiem.

Viesojāmies arī Latgales kultūrvēstures muzejā, kur laipnā gide aizraujoši vēstīja par Rēzeknes vēsturi. Paugurainais apvidus upes līkumā bija apdzīvots jau sirmā senatnē. No 13. līdz 16. gs. pašreizējā Rēzeknes teritorija bija Livonijas valsts pils novada centrs. Pirmo reizi rakstos pilsēta Rēzekne minēta 1285. gadā ar nosaukumu „Rositten”. Uzzinājām arī citus interesantus faktus un noslēpumainas leģendas par šo pilsētu.

Brauciena gaitā pārliecinājāmies, ka “Rēzekne ir pilsēta, kurai nepārspējamu šarmu sniedz sirmā senatnīguma un progresīvās šodienas mijiedarbība”.

Pateicamies kultūrizglītības programmai “Latvijas skolas soma” par lielisku iespēju iepazīt mūsu Latgali!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
7.a klases audzinātāja
Ija Ņeživenko