Erasmus+ projekta “BIOSEM” mobilitāte Sicīlijā  

Š.g. 3. un 4. jūnijā norisinājās Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ projekta (Nr.2022-1-SI01-KA220- SCH-000086423) “Bioētika un ilgtspējīgas vides pārvaldība skolās” (“BIOSEM”) mobilitāte partnerskolā Sicīlijā, Itālijā. Šī bija projekta noslēdzošā tikšanās, kurā piedalījās visi projekta partneri.

Divu dienu aktīvs darbs ar dūmojošo vulkānu Etna fonā deva patiešām bioētisku noskaņu, jo viss projekts ir veltīts aktuāliem jautājumiem par to, kā tad cilvēkam dzīvot saskaņā un harmonijā ar dabu, izmantot tās resursus, nekaitējot tai, nepostot un cienot.

Projekta gaitā tika izveidots unikāls kurss bioētikā, kas sastāv no 7 moduļiem par aktuālākajām bioētikas tēmām: Globālais taisnīgums, Dzīvnieku dzīve, Ekosistēmas veselība, Cilvēka attīstība, Minimālisma dzīvesveids, Klimata izmaiņas, Zinātne un tehnoloģijas.

Katrā kursa modulī ir izstrādāti divi stundas plāni, kas ir balstīti uz reālās dzīves scenārijiem jeb dilemma, ko cilvēks var izvēlēties saskaņā ar savu brīvo gribu. Šobrīd top tiešsaistes kurss, kas ir paredzēts priekšmetu skolotājiem, kuri vēlas paplašināt savas profesionālās zināšanas un iekļaut bioētikas jautājumus savā priekšmetā. Tie var būt ne tikai dabaszinātņu skolotāji, bet arī valodu, sociālo zinātņu skolotāji, kā arī klases audzinātāji. Stundas plāni var tikt pielāgoti un adaptēti citiem priekšmetiem. Kurss ir pārtulkots latviešu valodā un ir plānots apstiprināt to kā profesionālās pilnveides programmu, par kuru tiks piešķirts noteikts profesionālās kompetences paaugstināšanas stundu skaits. Sīkāka informācija tiks nosūtīta jūnija beigās visiem interesentiem.

Mobilitātes laikā mēs detalizēti izskatījām sasniegtos rezultātus, izvērtējām produktus un sadalījām atlikušos pienākumus. Priecē, ka mūsu projekta partneru konsorcijs ir saliedēts un savstarpēji atbalstošs.

Īpašs paldies mūsu uzņemošajai skolai  ISTITUTO SUPERIORE LEONARDO, VIA VENETO 91, GIARRE, CATANIA, Itālija, par viesmīlību!

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas 2. pamatdarbības skolu stratēģisko partnerību  projektu (Nr.2022-1-SI01-KA220- SCH-000086423) “Bioethics and Sustainable Environmental Management at schools” (BIOSEM) / Bioētika un ilgtspējīgas vides pārvaldība skolās (BIO IVP)” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
projekta koordinatore
Helēna Skripničenko