“Jauno ķīmiķu klubs” Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 10.-11.klašu skolēniem šī mācību gada otrajā semestrī bija iespēja piedalīties projektā “Jauno ķīmiķu klubs”, kuru  organizēja LAĶIFA sadarbībā ar Alūksnes, Daugavpils, Jelgavas, Gulbenes, Mārupes, Saldus, Rīgas pašvaldībām.

Bet kā viss sākās? Ķīmijas skolotāji oktobrī saņēma vēstuli no LAĶIFA ar aicinājumu organizēt 2. semestrī skolā “Jauno ķīmiķu klubu” un uzrakstīt motivācijas vēstuli. No 50 skolām tika atlasītas 12 skolas. Ar pašvaldības un direktores atbalstu licejā sākās 9 nodarbību cikls sestdienās skolas laboratorijā. Nodarbības bija paredzētas 10.-11.klašu skolēniem. Nodarbību laikā tika sintezētas dažādas gāzes un pētītas to īpašības, tika veikta maizes, piena un dažādu šķīdumu analīze. Jaunie ķīmiķi plašāk uzzināja par katalizatoriem, pētīja reakcijas siltumefektu, vēroja burvestības, kas notiek ar alumīnija foliju. Skolēni pārliecinājās, ka aizrautība un motivācija ir ceļš uz panākumiem  un jauniem atklājumiem zinātnē!

28.maijā Rīgas Tehniskajā universitātē notika Latvijas 12 skolu “Jauno ķīmiķu klubu” (JĶK) semestra noslēguma pasākums, kurā pulcējās divsimt 10.-12.klašu skolēni, kuru vidū bija arī Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja komanda.

Atklājot pasākumu, RTU dabaszinātņu un tehnoloģijas fakultātes dekāns, akadēmiķis Māris Turks teica: “Šobrīd mūsu nozare akūti trūkst ķīmijas un ķīmijas tehnoloģijas speciālistu. Jo vairāk skolēni būs ieinteresēti ķīmijā, jo lielākas iespējas, ka viņi izvēlēsies šīs jomas studijas arī universitātes līmenī, lai pēc tam vairotu ķīmijas industrijas darbinieku pulku.” 

Pirms pasākuma atklāšanas katrs JĶK apmeklēja kādu ķīmijas nozares uzņēmumu. Licejisti kopā ar Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolēniem piedalījās ekskursijā uz “Grindex”, iepazinās ar uzņēmuma vēsturi, laboratorijām un ražošanas telpām. Pasākuma turpinājumā skolēni darbojās dažādās meistarklasēs, piemēram, kā pagatavot nagu laku, ko vadīja “Kinetics Nails Latvia” firmas pārstāvji. Skolēni paši gatavoja saldējumu, izmantojot šķidro slāpekli, vēroja un piedalījās neparastos ķīmijas eksperimentos. Jaunieši iepazinās ar nākotnes ķīmiķu profesijas ceļvedi, uzzināja par mācību un darba iespējām ķīmijas nozarē. Skolēni spēlēja  RTU studentes izstrādāto ķīmiķa galda spēli “Ķīmiskie elementi” un pat ieguva vienu spēles eksemplāru. Visi saņēma dāvanas no pasākuma organizētājiem. Pasākums noslēdzās ar muzikālo pārsteigumu.

Noslēguma pasākumu atbalstīja Grindex, OlainFarm, Latvijas Finieris, Kinetics, PharmIdea, TENACHEM.

Ceram, ka nākamajā mācību gadā projekts “Jauno ķīmiķu klubs” turpināsies  un jaunie ķīmiķi apmeklēs nodarbības, lai sevi izglītotu, attīstītu un pilnveidotu ķīmijā.

Tehnoloģiju licejā projekta “Jauno ķīmiķu klubs” nodarbības vadīja ķīmijas skolotāja Irina Halatina.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
ķīmijas skolotāja
Irina Halatina