Daugavpils bibliotēkas uzsāk jaunāko grāmatu lasīšanas un vērtēšanas maratonu

Daugavpils publiskās bibliotēkas kā vasaras lasīšanas aktivitāti uzsāk programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2024” ikgadējo jaunāko grāmatu lasīšanas un vērtēšanas maratonu un aicina iesaistīties tajā ikvienu interesentu, kas automātiski kļūs par žūrijas ekspertu.

Lieli un mazi lasītāji jauno grāmatu kolekciju varēs vērtēt visu gadu un par viņuprāt labāko grāmatu dot savu atsauksmi, lai nākošā gada martā Lielajos lasīšanas svētkos, varētu paziņot balsojuma rezultātus un pievienoties aktīvāko lasītāju kopienai, kura pērn sasniedza 30 000.

Programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2024” katrā vecumgrupā ir jāvērtē sešas grāmatas, bet Vecāku žūrijas kolekcijā – četras, papildus aicinot izvēlēties jebkuras divas grāmatas no pārējās kolekcijas, lai arī pieaugušie iedziļinātos bērnu un jauniešu literatūrā.

Kopumā šī gada “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” kolekcijā ir iekļautas 28 grāmatas, 9 no tām oriģinālliteratūras darbi un 19 tulkojumi, kas tulkoti no vācu (2), ukraiņu (1), japāņu (1), itāļu (1) norvēģu (2), franču (1), igauņu (4), somu (1), angļu (3), poļu (1) un čehu (2) valodas.

Grāmatas ir ļoti dažādas, un katrs lasītājs atradīs sev piemērotākās.. Varēs izbaudīt dzejas bagāto un skanīgo valodu, lasīt stāstus, iegrimt fantāzijas pasaulē, piedzīvot tikšanos ar īpašiem bērniem, pārdomāt aktuālas tēmas un priecāties par lieliskām ilustrācijām, kas dažās grāmatās atveras kā gleznas.

Pērn grāmatu vērtēšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” Daugavpils publiskajās bibliotēkās savas domas par grāmatām pauda 355 lasītāji. Bibliotēkās cer, ka šogad šis skaitlis būs vēl lielāks.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir lielākā un senākā valsts finansētā lasīšanas veicināšanas programma, kā arī sabiedrības iesaistes kustības “Restarts lasīšanai” viens no centrālajiem notikumiem.

Jauno grāmatu kolekcijas iegādei Kultūras ministrija šogad piešķīrusi par 50 000 eiro lielāku finansējumu nekā pērn. Kopā ar Skaļās lasīšanas sacensību, pirmsskolas programmu “Grāmatu starts” un grāmatu iepirkumu publiskajām bibliotēkām valsts finansējums šogad ir sasniedzis rekordlielu summu – 438 000 eiro. Pateicoties Kultūras Ministrijas atbalstam Latgales Centrālā bibliotēka un tas filiāles saņēmušas 253 eksemplārus 2566 eiro vērtībā.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 76345