Eiropas Valodu diena ASV Informācijas centrā Daugavpilī

Otrdien, 24. septembrī, plkst.13.00  Latgales Centrālās bibliotēkas ASV Informācijas centrā Daugavpilī notiks Eiropas Valodu dienai veltīts pasākums “Valodas miera veicināšanai”.  

Pasākumā “Valodas miera veicināšanai” piedalīsies literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs,  remigrācijas koordinatore Latgalē Ruta Priede,  ar dziesmām latgaliski klātesošos priecēs Arnis Sloboižaņins, bet Eiropas valodu dienas pasākumu moderēs “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis. Tāpat, iesākot Eiropas Valodu dienas pasākumu, būs iespēja satikties ar Daugavpils Universitātē studējošajiem citu valstu jauniešiem un uzzināt vairāk par viņu dzimtajām valodām.

Pasākuma laikā dzīvās bibliotēkas diskusiju veidā varēs uzzināt latgaliešu valodas īpatnības (sovpatneibys), saprast, kā ar latgaliešu valodu var popularizēt Eiropas un atgriešanās mājās stāstus, iepazīt Latgales vietu raksturu caur dziesmām un ieklausīties Eiropas Savienības un Filipīnu jauniešu valodu skanējumā.

Eiropas Valodu diena ir Eiropas Padomes iniciatīva, kas 26. septembrī tiek svinēta jau vairāk nekā 20 gadus – kopš 2001. gada, tās mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis saka: “Eiropas Valodu dienā uzmanības centrā ir dažādas Eiropas valodas, bet to vidū negribas aizmirst arī par savējo – latgaliešu valodu, tādēļ šoreiz 24. septembrī aicinām daugavpiliešus uzzināt vairāk par latgaliešu valodu, diskutēt par tās vietu citu Eiropas valodu vidū, iepazīt valodu kā līdzekli Latgales reģiona stāstu vēstīšanai tālāk, kā arī pašiem uzzināt ko tādu, kas līdz šim par latgaliešu valodu ir bijis nezināms”.

Eiropas Valodu dienai veltīto pasākumu “Valodas miera veicināšanai”Daugavpilī organizē “Europe Direct Dienvidlatgale” centrs, Eiropas Savienības informācijas punkts sadarbībā ar LCB ASV Informācijas centru un Daugavpils Universitāti.

Pasākumā vietu skaits ierobežots, interesenti aicināti sazināties ar EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centra vadītāju, t.: 26565858.

Aicinām interesentus iesaistīties Eiropas Savienības mājas organizētajās iniciatīvās Valodas miera veicināšanai.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 22483