Notiks krājuma “Dzejas dienas 2024” atvēršanas svētki

Otrdien, 10.septembrī, plkst.16.00 tradicionālo „Dzejas dienu” ietvaros Vienības nama kafejnīcā (Rīgas ielā 22a) notiks krājuma “Dzejas dienas 2024” atvēršanas svētki.

Pasākuma gaitā būs iespēja tikties ar krājuma autoriem, dzirdēt viņu dzejas lasījumus, kā arī saņemt jauno dzejas krājumus.

Šogad krājums „Dzejas dienas 2024” tiek izdots 34. reizi un tajā ir apkopoti Daugavpils un Augšdaugavas novada 37 dzejnieku darbi. Oriģināldzeja ir latviešu, latgaliešu, krievu un baltkrievu valodās. Un arī šogad izdevums vizuāli ir atpazīstams pēc Daugavpils mākslinieka Romualda Gibovska grafiskā noformējuma.

Turpinājumā plkst.17.30 iestudējumā “Dzeja iedvesmo” Daugavpils teātra aktieri aicinās ik vienu dzejas mīļotāju doties kopīgā teatrālā mozaīkā dzejas pasaulē, ļaujoties dzejas fantāzijas spēkam vārdā, kustībā un mūzikā.

Viena no iestudējuma autorēm Kristīne Veinšteina par dzeju saka: “Dzeja ir saruna pašam ar sevi. Dzeja iedvesmo! Tā palīdz pasaulē ieraudzīt gaismas pusi un ēnas valstību. Dzejolis ir unikāls. To var izrunāt, izdziedāt, izdejot, ieaust deķī, iededzināt māla krūkā, ieadīt cimdā un ieslīpēt dzintarā. To var ieaijāt Daugavas viļņos un pacelt jūras vētru spēka augstumos. Dzeju var iespiest grāmatā uz baltas vai melnas lapas. Grāmatu var sasildīt plaukstā, var piespiest pie sirds, var ielikt grāmatu plauktā, un slāpju brīdi atdzerties tās veldzes.”

Tradicionālās „Dzejas dienas”, kas ik gadu tiek rīkotas, atzīmējot dižā latviešu dzejnieka Raiņa dzimšanas dienu, šogad norisināsies no 10. līdz 14. septembrim Daugavpilī un Augšdaugavas novadā.

„Dzejas dienas 2024” Daugavpilī rīko DVPI Latgales Centrālā bibliotēka, atbalsta Daugavpils valstspilsētas pašvaldība un pašvaldības iestādes.

Pasākumos tiks filmēts/fotografēts. Vairāk informācijas šeit.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 76345