Projekta aktivitātes Porto

Daugavpils Iespēju vidusskola turpina īstenot Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) projektu Nr.2023-1-PT01-KA220-SCH-000166387 “Digitāli resursi aktīvai izglītībai” (“Digital for Active Education-Dig4AEdu”), kura mērķis, izmantojot Eiropas kolēģu zināšanas un pieredzi, pilnveidot skolas metodisko bāzi un veidot ilgtspējīga mācību procesa pamatus, kurš balstīts uz zināšanām un inovācijām.

Projekta ietvaros no 2.septembra līdz 6.septembrim Portugālē, Porto Universitātē notika skolotāju apmācības programmēšanā, ka arī apgūtas Microbit un Arduino izmantošanas iespējas. Šajās apmācībās no Daugavpils Iespēju vidusskolas piedalījās Žanna Papenoka un Jurijs Kostjukevičs, kā arī projekta partneri no Rumānijas, Grieķijas, Portugāles, Turcijas.

Apmācību laikā dalībnieki iepazinās ar ierīces Microbit pamatfunkcijām un īpašībām. MicroBit ir mikrodators ar led gaismiņu ekrānu, trīs pogām un gaismas, temperatūras, virzienu sensoriem. Nākamā aktivitāte bija programmēšana, izmantojot blokus.

  Apgūstot programmēšanas elementus, dalībnieki varēja paši ieprogrammēt ierīci un uzreiz redzēt sava darba rezultātus, kas ir ļoti svarīgi, sākot apgūt programmēšanas pamatus.

 Nākamais solis bija iepazīšanās ar ierīci Arduino un programmu Tinkercad. Šīs programmas izmantošana ļauj izveidot virtuālas elektriskās shēmas ar Arduino. Projekta dalībniekiem bija dota iespēja izmantot savas teorētiskās zināšanas praksē un produktīvi strādāt pie elektrisko ķēžu izveidošanas un atbilstošas ​​Arduino programmēšanas.

  Dalība projekta mobilitātē ir lieliska iespēja gūt jaunu pieredzi un aprobēt jauniegūtās metodes skolā, paplašināt profesionālās zināšanas par aktuāliem jautājumiem, kā arī stimuls personīgai izaugsmei. Iegūtās zināšanas varētu būt izmantotas darbā, gatavojoties mācību stundām, kā arī daloties pieredzē ar kolēģiem.

  Bija iespēja iepazīt Portugāles kultūrvēsturisko mantojumu. Porto ir pilsēta Portugāles ziemeļrietumos, osta pie Atlantijas okeāna, Duoru upes grīvā. Tā arī ir Portugāles otra lielākā pilsēta un liels rūpniecības un finanšu centrs. Porto ir moderna pilsēta ar bagātu vēsturi un gleznainiem skatiem.

  Šajā braucienā gūtā pieredze un jaunās idejas palīdzēs turpmākai sadarbībai starp projektā iesaistītajiem ārvalstu partneriem, lai īstenotu projektu. Daudzas idejas var izmantot, realizējot kompetenču izglītību, strādājot ar talantīgajiem skolēniem.

Pateicamies par iespēju gūt jaunu pieredzi un iespaidus skolas direktorei I.Brokānei, projekta koordinatorei A.Guževai un angļu valodas skolotājai J.Maskaļovai.

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus +

Informāciju sagatavoja
Daugavpils Iespēju vidusskolas skolotāji
Ž.Papenoka, J.Kostjukevics
pasts@divsk.lv