Erasmus+ KA 2 projekta mobilitāte Turcijā

Turcija – leģendu, pasaku, minaretu un olīvkoku zeme. Tieši šīs valsts galvaspilsētā Ankarā Erasmus+ projekta “Ceļš uz zaļo nākotni” ietvaros no šī gada 13.oktobra līdz 18.oktobrim īstenoja projekta mobilitāti Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas skolotāju grupa. Ikvienu sagaidīja silts un saulains laiks un viesmīlīgie Borsa Istanbul Etimesgut Suvari Ortaokulu skolēni un skolotāji.

Projekta īstenošanas pirmajā dienā notika tikšanās ar projekta partneriem no Itālijas, Spānijas un Turcijas. Skolēni viesus sagaidīja ar koncertu – dziedāja, spēlēja nacionālos mūzikas instrumentus, prezentēja izstādi, kas veltīta Erasmus+ projekta dienām. Visas komandas pastāstīja par sadarbību ar organizācijām, kuras nodarbojas ar klimata pārmaiņu problēmām. Bija interesanti uzzināt, kā Turcijas ekologi realizē projektus dabas resursu saglabāšanā.

Otrajā dienā apmeklējām ekoloģisko dārzu “Moni Bostan”, kur ne tikai audzē dažādus dārzeņus un augļus, bet arī vada nodarbības skolēniem. Šeit skolēni var uzzināt, kā audzē ekoloģiski tīrus produktus. Projekta dalībniekiem bija arī iespēja ne tikai uzzināt par maizes cepšanas tehnoloģiju, bet arī pašiem izcept savu maizes klaipiņu. Cik garšīga bija pašceptā maize un pusdienas no ekoloģiski sertificētiem produktiem. Dienas otrajā pusē projekta dalībnieki devās pie ezera Eymir, kur Ayham stāstīja par nelabvēlīgo situāciju šajā ezerā un risinājumiem tā saglabāšanā. Šīs tikšanās laikā sapratām, cik svarīgi zināt, kādas nopietnas sekas varētu būt neapdomīgai cilvēka rīcībai.

Trešā diena sākās ar papīra izgatavošanas meistarklasi. Tas ir lielisks veids, kā pārstrādāt makulatūru. Vispirms tika sīki izstāstīts un parādīta tehnoloģija, pēc kuras izmantoto papīru var izveidot no jauna. Katram projekta dalībniekam bija iespēja izgatavot savu neatkārtojamu papīra lapu. Pēcpusdienā notika ekskursija uz veco pilsētu – cietoksni, kur uzzinājām par Anatolijas civilizācijas vēsturi un bagāto kultūru. Pastaigājām pa šaurajām vecpilsētas ieliņām, apmeklējām vēstures muzeju, izbaudījām brīnišķīgu skatu uz Ankaru no cietokšņa skatu laukuma.

Marsa ainavas, lidojumi ar gaisa baloniem, pastaigas ar zirgiem… Tas viss ir par Kapadokiju. Tieši uz turieni devāmies ceturtajā projekta dienā. Četras stundas, ko pavadījām ceļā, pagāja nemanot, un acu priekšā pavērās brīnišķīgas dabas ainavas. Tad devāmies ekskursijā uz pazemes pilsētu, kas izveidota pirms mūsu ēras, uz alām, daudzas no kurām bija pirmās kristiešu baznīcas. Atpakaļceļā apmeklējām podnieku darbnīcu, kur iepazināmies ar māla trauku izgatavošanas noslēpumiem.

Pēdējā diena sākās ar emocionālu un ļoti iedvesmojošu vides kustības TEMA aktīvistu uzrunu. Šī kustība tika izveidota, lai cīnītos pret augsnes eroziju un aizsargātu mūsu dabas resursus. Šodien šeit darbojas vairāk nekā 1 miljons brīvprātīgo. Ar spilgtiem piemēriem tika parādīts, cik svarīgi ir atcerēties, ka mums ir tikai viena planēta, un tai ir nepieciešamas rūpes un mīlestība.

Pēc tam svinīgā gaisotnē tika pasniegti sertifikāti par dalību projektā.

Projekts noslēdzies…  Pēdējā diena bija psiholoģiski vissmagākā, jo bija jāatvadās no cilvēkiem, kuri projekta laikā kļuva par draugiem. Mēs ceram uz jaunām tikšanās reizēm un noteikti turpināsim darbu pie Zemes zaļā mantojuma saglabāšanas.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas direktores vietniece Zigrīda Panfilova,
skolotājas Karīna Bagijeva, Jeļena Markova un Svetlana Zarjanova