Starptautiskā garīgās veselības diena

Katru gadu 10. oktobrī pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā garīgās veselības diena. Garīgā veselība ir labklājības stāvoklis, kurā cilvēks apzinās un realizē savas spējas, pārvar ikdienas stresu, spēj produktīvi un veiksmīgi strādāt un sniegt ieguldījumu savas sabiedrības attīstībā (PVO, 2005). Pasaules garīgās veselības dienas galvenie mērķi ir veidot psihisko veselību un labbūtību par prioritāti visā pasaulē, veicināt sabiedrības rūpes par savu garīgo veselību. Laba psihiskā veselība mūsdienu pasaulē ir ļoti svarīga, jo tā būtiski ietekmē katru mūsu dzīves aspektu. Psihiskā veselība ietekmē mūsu domas un darbības, dod iespēju pārvarēt izaicinājumus, veidot jēgpilnas attiecības un pieņemt apzinātus lēmumus.

Garīgās veselības problēmas negatīvi ietekmē dažādus bērnu attīstības aspektus, ieskaitot iejušanos mācību iestādē, koncentrēšanās spēju, vispārējos sasniegumus un sociālās attiecības. Tāpēc Daugavpils skolu psihologi skolās katru gadu aktualizē garīgās veselības nozīmi. Šī diena sniedz iespēju atjaunot centienus aizsargāt un uzlabot mentālo veselību.

Izglītības psihologi savās skolās piedāvāja izglītojamajiem un pedagogiem iepazīties ar veidiem, kā uzturēt savu garīgo veselību, nolasot informāciju caur QR kodu. Vienā skolā notika psiholoģiskā spēle “Emociju luksofors” ar mērķi izpētīt skolēnu un skolas darbinieku noskaņojumu šajā dienā un sniegt ieteikumus, kā justies labāk. Citā skolā bija piedāvāta spēle “Izvēlies, kas tev ir svarīgs”. Vēl kādā skolā bija iekārtots “Nomierinošais stūrītis”, kur varēja apgūt elpošanas tehnikas, kas palīdz nomierināties stresa situācijā.

Psihologi mudina rūpēties par sevi un iesaka ievērot šādus ieteikumus:

1. Tiecieties un kontaktējieties ar interesantiem, dzīvespriecīgiem un patīkamiem cilvēkiem, ar kuriem ir viegli runāt, kuri jūs iepriecina un iedvesmo. Atsakieties no kontaktēšanās ar nepatīkamiem cilvēkiem, vismaz tik daudz, cik tas iespējams un atkarīgs no jums.

2. Biežāk savā runā izmantojiet pozitīvus apgalvojumus un izteikumus.

3. Centieties visā saskatīt kaut ko pozitīvu.

4. Biežāk kontaktējieties ar bērniem – viņi padara dzīvi košāku un jautrāku.

5. Iemīliet sevi un pieņemiet tos savus trūkumus, no kuriem nav iespējams atbrīvoties.

6. Novietojiet sev apkārt lietas, kas jūs uzlādē ar pozitīvām emocijām.

7. Atrodiet hobiju, kas jums dāvā prieku un apmierinājumu.

8. Aktīvi sportojiet un atpūtieties – tas veicina pozitīvu domāšanu.

9. Pirms jauna darba vai projekta uzsākšanas iztēlojieties pozitīvu iznākumu.

10. Esiet pateicīgi par to, kas jums ir, un nedusmojieties, ja jums kaut kā nav.

Garīgo veselību raksturo dažādi dzīves aspekti un svarīgi pievērst uzmanību tiem visiem, lai saprastu, vai jūtamies apmierināti ar savu ikdienu. Rūpes par garīgo veselību ļauj justies labāk, dzīvot mierīgāk un sasniegt savus mērķus.

Rūpēsimies par sevi un cilvēkiem sev apkārt!

Informāciju sagatavoja
Daugavpils pilsētas izglītības psihologu metodiskās apvienības vadītāja
Tatjana Laizāne