Latgales medicīnas centrs Zinību dienā dāvina atstarotājus visiem Daugavpils pirmklasniekiem

Latgales medicīnas centrs 1.septembrī īstenos iniciatīvu, kuras laikā 874 pirmklasniekiem, kas šogad uzsāk skolas gaitas kādā no Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm, tiks dāvināti atstarotāji, lai parūpētos par bērnu redzamību, ejot uz skolu un no tās, kā arī veicinātu izpratni par satiksmes drošību. Ir būtiski nodrošināt, lai bērni būtu laikus pamanāmi autovadītājiem, jo īpaši agri no rīta, vēlu pēcpusdienā, kad tiek mērots ceļš uz skolu un no tās, kā arī diennakts tumšajās stundās, kas strauji tuvojas līdz ar rudens iestāšanos.

“Bērniem jau no mazotnes ir ļoti svarīgi mācīt ceļu satiksmes drošību, jo tā tiek ieaudzināti atbildīgi gājēju paradumi, kas būs noderīgi visa mūža garumā. Mēs kā mediķi saprotam tiešo saikni starp satiksmes drošību un vispārējo sabiedrības labklājību, un mūsu pienākums ir rīkoties, lai jau preventīvi pasargātu cilvēku veselību un dzīvību, pirms ir noticis ceļu satiksmes negadījums. Uzskatām, ka bērnu, jauniešu un visas sabiedrības izglītošana jautājumos, kas skar dzīvību, veselību un drošību ir mūsu atbildība. Ārsti nav tikai glābēji, kuri steidz palīgā, kad ir slikti, ārsti ir cilvēki, kuri nes sabiedrībā mācības par to, kā rīkoties, lai nemaz nebūtu jānonāk situācijās, no kurām varētu izvairīties, ja ikviens no mums pievērstu nedaudz vairāk uzmanības un rūpju savai un apkārtējo drošībai. Nav iespējams izvairīties no slimībām, kas piezogas nemanot, bet ir iespējams pasargāt sevi no traumām, kas var rasties neuzmanības dēļ, tādējādi ļaujot ārstiem pilnvērtīgi rūpēties par cilvēkiem, kuriem nav bijusi šāda iespēja,” skaidro Latgales medicīnas centra vadītāja Svetlana Losane.

Valsts policijas dati liecina par skumju ainu –  ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti bērni, ar katru gadu palielinās. Līdz šī gada jūnijam ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti bērni līdz 18 gadiem, salīdzinot ar identisku periodu pērn, ir audzis par 18%[1], kas mudina rīkoties, lai darītu visu iespējamo un pasargātu īpaši mazākos ceļu satiksmes dalībniekus.

Atstarotājs ir vienkāršs, bet ļoti efektīvs līdzeklis, kuru, piestiprinot pie somas, apģērba vai aksesuāriem, var ievērojami palielināt attālumu, no kura cilvēks kļūst pamanāms autovadītājiem. Lai gan atstarojošo elementu nēsāšana nenoliedzami sniedz labumu, daudzi bērni un jaunieši bieži vien izvēlas tos neizmantot. Šāds lēmums var būt saistīts ar izpratnes trūkumu par iespējamām briesmām, ko var radīt slikta redzamība, vai ar uzskatu, ka atstarotāji nav stilīgi. Iespējams, daļa bērnu jaunības maksimālismā ir pārdroši un aplami uzskata, ka ar viņiem jau nekad nekas nenotiks.

Lai risinātu šo problēmu, ir nepieciešama daudzpusīga pieeja gan iesaistot vecākus un skolotājus, gan vienojot skolēnus. Par drošību uz ceļa ir jārunā gan mājās, gan skolās. Un jāstāsta ne tikai par to, ka vajag nēsāt atstarotājus vai skatīties trīsreiz, piecreiz, ir jāskaidro no šofera skata punkta, jo bērni un liela daļa gājēju nemaz nespēj iztēloties, redz vai neredz šoferis, jo viņi nekad nav bijuši tādā lomā. Ir jāskaidro šīm sabiedrības grupām, ka arī viņu pienākums ir rūpēties par ceļu satiksmes drošību, jo gājējam ir jābūt tikpat atbildīgam satiksmes dalībniekam kā autovadītājam.

Sabiedrībā nepieciešams mainīt domāšanu. Sadursmes gadījumā, iespējams, vainīgs būs autovadītājs, kurš nebūs gājēju pamanījis laikus, bet vērts atcerēties, ka dzelžus saremontēt ir vieglāk nekā kaulus vai atgriezt dzīvību.

“Mēs aicinām skolotājus un vecākus būt paraugam un arī pašiem nēsāt atstarotājus, vecākus, vadot auto, lūdzam bērniem skaidrot situācijas, rādīt piemērus. Mūsu bērni ir mūsu spogulis. Ceram, ka tādi vienojoši pasākumi kā, piemēram, šī iniciatīva dāvināt atstarotājus visiem pirmklasniekiem, veicinās kopības sajūtu un entuziasmu attiecībā uz šo drošības praksi. Visiem bērniem tiek dota vienāda iespēja – rūpēties par savu un draugu, klasesbiedru drošību, padarot atstarotāju nēsāšanu par kopīgu paradumu un uzmanot vienam otru,” optimistiski noskaņota ir Svetlana Losane.

Atstarotāji tiks nogādāti visās Daugavpils pilsētas izglītības iestādēs, kurās skolas gaitas uzsāk pirmklasnieki, sadarbojoties ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi.

Par Latgales medicīnas centru

Latgales medicīnas centrs ir dibināts 2015.gadā kā privātā ārstniecības iestāde Daugavpilī ar mērķi nodrošināt nemainīgi augstas kvalitātes veselības aprūpes un estētiskās medicīnas pakalpojumus. Medicīnas centrs lepojas ar vairāk nekā 30 000 aprūpētiem pacientiem, par kuriem dienu no dienas rūpējas vairāk nekā 50 dažādu speciālistu, nodrošinot cilvēkiem iespēju veikt kvalitatīvu veselības diagnostiku, garantē pārdomātu un inovatīvu ārstēšanu un aprūpi, ievērojot konfidencialitāti un neaizmirstot cilvēcību.


[1] CSDD (27.07.2023.) CSDD uzsāk jaunu satiksmes drošības kampaņu “Tava priekšzīme – svarīgākā ceļazīme”. Pieejams: https://www.csdd.lv/jaunumi/csdd-uzsak-jaunu-satiksmes-drosibas-kampanu-tava-priekszime-%E2%80%93-svarigaka-celazime

Informāciju sagatavoja
Svetlana Losane,
Latgales medicīnas centra vadītāja