Ar “Latvijas skolas somu” – uz Liepāju!

Liepāja – vēju un dzintara pludmales pilsēta, vieta, kur risinājušies svarīgi pagātnes notikumi. Kādi? To šā gada 22 maijā devās noskaidrot Daugavpils Zinātņu vidusskolas 10.a klase.

Liepāja mūs sagaidīja silta un saulaina. Mēs pastaigājāmies pa pilsētas vēsturisko centru, apjūsmojot veco koka arhitektūru, restaurētās ēkas, modernās arhitektūras celtnes un pētījām daudzveidīgos, izteiksmīgos vides objektus. Pēc pastaigas mūs gaidīja aktivitātes “Bēgšana no PSRS” Liepājas Ziemeļu fortos.  

Šī nodarbība mums sniedza priekšstatu par laika periodu, kad Baltijas jūras piekraste bija Padomju Savienības rietumu robeža, kas tika rūpīgi sargāta. Tā bija vieta, kurai civiliedzīvotājiem nebija iespējams piekļūt.

Nodarbības laikā mēs izspēlējām reāli iespējamas situācijas pierobežas joslā PSRS laikos. Mūs iepazīstināja ar patiesiem vēstures stāstiem un izskaidroja padomju iedzīvotāju vēlmi bēgt no Padomju Savienības, nelegāli šķērsojot robežu. Sadarbojoties grupās, mums bija jāveic dažādi uzdevumi, daudzi no tiem – atrodoties pazemes ejās vairāku metru dziļumā, pilnīgā tumsā. Tas prasīja no mums drosmi, izturību, veiklību, sadarbību. Mēs sapratām, cik svarīgi ir būt komandai – būt vienotiem, palīdzēt citiem. 

Tāpat mēs apmeklējām arī Liepājas Karostas cietumu. Par šo vietu katram no mums paliks atmiņā atšķirīgas emocijas, bet ikkatrs no mums noteikti aizdomājās par to, cik zemu mēs dažreiz novērtējam savu brīvību un demokrātiju, un pašsaprotamās, katram piemītošās, cilvēktiesības. Ir briesmīgi apzināties, ka ne tik sen ir notikušas lietas, kas mūsdienu cilvēkam šķiet nereālas… 

Mājup atgriezāmies noguruši un pārdomu pilni. Tas bija brauciens ar pievienoto vērtību. Paldies kultūrizglītības programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju iepazīt Liepāju un vēsturi!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
10.a klases audzinātājas
Indra Vaikule un Jekaterina Sergejeva