Erasmus+ projekta “LIFT of Democracy” mobilitāte Turcijā

Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskola turpina īstenot ES Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) Maza mēroga partnerības projekta skolu izglītības sektora projektu “LIFT Of Democracy” (2023-1-LV01-KA210-SCH-000158037), kurā ir iesaistīti partneri no Francijas, Itālijas, Turcijas un Latvijas.

Projekta ietvaros no 2024.gada 23.septembra līdz 27.septembrim Balikesirā, SYAL licejā, (Turcijā) norisinājās mobilitāte “Es izjūtu empātiju, es aizsargāju savu vidi”. Latviju pārstāvēja Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas pedagogu un skolēnu komanda: direktore Kristīna Ivancova, direktores vietniece Regīna Urbanoviča, ģeogrāfijas skolotāja Svetlana Rudjko un 12.klases skolēni Jaroslavs Šeršņovs, Germans Mikulovs, Deniss Truskovskis.

Pirmajā dienā uzņēmējvalsts komanda uzstājās ar prezentāciju par kultūru atšķirībām un problēmām, kas rodas to dēļ. Vēlāk skolēni jauktās grupās sagatavoja prezentāciju “Manas iespējas”, kurā parādīja visu projektā iesaistīto valstu jauniešu iespējas. Notika arī seminārs par tēmu “Ceļš uz vienlīdzības zemi”, kas iekļauta Eiropas Padomes rokasgrāmatā par cilvēktiesību izglītību jauniešiem. Vakarā mobilitātes dalībnieki devās ekskursijā pa Balikesiras pilsētas centru, tās laikā turku skolēni stāstīja par savas dzimtās vietas apskates objektiem.

Turpmākajās dienās norisinājās aktīva izzinoša darbība. Notika vairāki semināri. Skolēni izstrādāja plakātus un prezentācijas par jauniešu tiesībām, cilvēktiesībām un vides pratību. Viņi guva informāciju par starptautiskajām un vietējām nevalstiskajām organizācijām, kas saistītas ar cilvēktiesībām un ekoloģiju. Latvijas komanda pastāstīja par iepakojumu depozīta sistēmu (Depozīta punkts), jo izrādās, ka nevienā no projektā iesaistītajām valstīm tādas nav.

Skolēniem bija iespēja apmeklēt angļu valodas, matemātikas un bioloģijas stundas. Matemātikas stundā 9.klasē Regīna Urbanoviča piedāvāja turku skolēniem atrisināt kādu vienādojumu, un viņi to paveica lieliski. Bioloģijas stundā projekta dalībnieki varēja vērot, kā turku liceja skolēni šķeļ aitas smadzenes.

Iepazīstot Turcijas vidi un kultūru, jaunieši un skolotāji devās vairākos braucienos. Viņi apmeklēja Mill strait (Deģirmen boģazi) nacionālo parku, kas atrodas Balikesiras apkaimē. Izbaudīja brīnišķīgu ekskursiju uz Balikesir Kaz, kas ir otrs reģions pēc Alpu kalniem ar lielāko skābekļa daudzumu, uz Kundas salu un Avalik kūrortpilsētu Egejas jūras piekrastē. Pilsētā projekta dalībnieki apmeklēja seno pareizticīgo baznīcu, kurā tagad atrodas muzejs, un seno mošeju. Kristiešu baznīcas atrašanās musulmaņu valstī arī apliecina turku demokrātiskumu.

Izzinošs bija arī ceļojums uz Stambulu, kur apmeklējām Gulhane parku (vieta, kur pirmo reizi Osmaņu impērijā tika piešķirtas cilvēktiesības), Topkapi pili (monarhijas administratīvais centrs), Zilo mošeju, Svētās Sofijas mošeju un Sultāna mošeju. Interesanti, ka ceļš uz vēsturiskajām vietām veda caur “Lielo bazāru”, kurā skolēni pieskatīja viens otru, lai neapmaldītos. Ekskursija noslēdzās ar stundas ilgu braucienu ar laivu pa Bosfora šaurumu.

Mobilitātes laikā skolēni apguva prasmes strādāt grupā, sadarboties un kooperēties, papildināja savas zināšanas par demokrātiju un praktizējās angļu valodas lietošanā. Skolotāji varēja pārliecināties, ka skolēni spēj strādāt patstāvīgi, lai sasniegtu lieliskus rezultātus.

Latvijas komanda pateicas Turcijas partneriem par lieliski organizētu mobilitāti un iespēju iepazīt gadsimtiem seno Turcijas kultūru.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas
projekta koordinatore
Svetlana Rudjko