Ziemeļvalstu dienas Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā

Ziemeļvalstu dienu ietvaros 16.oktobrī Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā viesojās Ziemeļvalstu vēstnieku delegācija: Zviedrijas vēstniece Kārina Hēglunde, Norvēģijas vēstniece Īne Morenga, Dānijas vēstnieks Mortens Jespersens, Somijas vēstniecības pārstāve Līsa Antalaneina,  Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stefans Ēriksons un Rīgas Ekonomikas augstskolas pārstāve Ilona Maksimčika.

Vēstnieki tikās ar skolas vadību un vidusskolas posma skolēniem. Tikšanās laikā liceja direktore Irina Paura iepazīstināja viesus ar skolas prioritātēm, mūsdienīgas mācību vides veidošanu un integrāciju Eiropas sabiedrībā. Vēstnieki un Ziemeļvalstu padomes biroja Latvijā pārstāvji  novadīja 5 mācību stundas un pastāstīja par Dānijas, Somijas, Zviedrijas un Norvēģijas kultūru, izglītību, politisko un ekonomisko situāciju un reģionu īpatnībām. Licejistiem bija iespēja uzdot jautājumos un piedalīties viktorīnā. Viesi augsti novērtēja skolas sasniegumus, telpu mūsdienīgu aprīkojumu, skolēnu ieinteresētību.

Pasniedzējs, tulks, kultūras darbinieks, tulkotājs, Valodas mājas (https://valodumaja.lv) Rīgā dibinātājs  Snorre Karkkonens Svensons  9.klašu skolēniem pastāstīja par Ziemeļvalstu valodām, izskaidrojot kopīgo un atšķirīgo un motivējot tās mācīties nākotnē. Snorres lekcija rosināja skolēnus apdomāti izvēlētos otro svešvalodu, kura noderēs, veidojot profesionālo karjeru. Pašlaik licejs piedāvā skolēniem piecas svešvalodas – angļu valodu kā pirmo svešvalodu, vācu, spāņu, krievu un zviedru valodu kā otro svešvalodu.

Divu nedēļu laikā liceja pirmajā stāvā skolotāji, skolēni un viņu vecāki var iepazīties ar izstādi “Bez vardarbības”, kuru piedāvāja Zviedrijas vēstniecība. Izstādes ilustrācijas izstrādājusi zviedru māksliniece Stīna Virsēna, apvienojot tās ar citātiem no bērnu rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas runas “Bez vardarbības”.  

Ziemeļvalstu dienās Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolēni paplašināja savas zināšanas par Ziemeļvalstīm un valodām, uzzināja par Ziemeļvalstu sadarbības jomām ar Latviju un tika iedvesmoti turpināt iepazīties ar mūsu ziemeļu kaimiņu kultūru.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
izglītības metodiķe
Lilija Meinerte