Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestāde jauno mācību gadu uzsāk Ekoskolu Vēstnieku statusā

13.septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās ikgadējā Ekoskolu apbalvošanas ceremonija, kurā 180 Latvijas izglītības iestādes tika suminātas par sasniegumiem Ekoskolu programmas īstenošanā. Apbalvoto iestāžu vidū bija arī Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestāde (no 01.09.2023. – Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestāde), kura saņēma Ekoskolu vēstnieku statusu un astoto Zaļo karogu.

Arī 2023./2024.mācību gadā Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestāde ir apņēmusies godam aizstāvēt Ekoskolu vēstnieku titulu, turpinot Ekoskolu programmas īstenošanu un iesaistoties dažādos ar vides izglītību saistītos projektos un aktivitātēs, jo Ekoskola ir nākotnes skola! Aktīva līdzdalība vides aizsardzībā, atbildīgas attieksmes pret vidi audzināšana ir ceļš uz ilgtspējīgu valsts attīstību.

No 2023.gada marta līdz novembra beigām Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestāde īsteno Izglītības iniciatīvu centra un British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstītā projekta “Darbīgās kopienas” iniciatīvu „Pārtika nav atkritumi”, kurš caurvijas ar Ekoskolas programmas koncepciju – atbildīgu resursu izmantošanu un atkritumu samazināšanu.

Šajā mācību gadā iestāde sāk īstenot projektu „No atkritumiem uz resursiem” (LIFE Waste to Resourse), kuru finansiāli atbalsta Eiropas Savienības LIFE programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Projekts tiks īstenots līdz 2028.gada 31.decembrim un aptvers visu Latvijas teritoriju, veicinot aprites ekonomikas principu un atkritumu kā resursu koncepcijas ieviešanu. Projekta laikā tā dalībnieki aicināti pārskatīt savus un ģimenes ikdienas iepirkšanās paradumus, izaicinot sevi un citus uz pārmaiņām un konkrētu rīcību atkritumu samazināšanā, neradīšanā un pārstrādē. Izzinot aprites ekonomikas tēmu, arī pirmsskolnieki spēj sniegt savu ieguldījumu Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna 2021.-2028.gadam īstenošanā.

Informācijai: Zaļais karogs ir starptautiski atpazīstama kvalitātes zīme, kas plīvo pie Ekoskolām, savukārt Ekoskolu vēstnieku statuss ir visaugstākais programmas apbalvojums, kuru piešķir par Ekoskolu programmas īpaši veiksmīgu īstenošanu. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē un plašākā ilgtspējīgu skolu programma Latvijā, vienojot ap 185 izglītības iestādēm – no pirmskolām līdz pat augstskolām. Ekoskolu nacionālā žūrija katru gadu rūpīgi izvērtē skolu paveikto mācību gada laikā, balstoties uz programmas kritērijiem un 7 soļu metodoloģiju. Šogad žūrijā tika pārstāvēti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, RTU Zinātnes un inovāciju centrs, Baltijas Vides Forums, Zero Waste Latvijā, Vides izglītotāju asociācija, Valsts Izglītības satura centrs, SIA „ZAAO” un URDA, biedrība Zaļā brīvība, UNESKO LNK un Vides Izglītības fonds.

#Ekoskolas   #DarbīgāsKopienas

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietnieces izglītības jomā
Lolita Fiļipova un Ilze Zīle
E-pasts: kimijaspii@daugavpils.edu.lv