Daugavpilī aizritējusi Karjeras nedēļa 2023

No 16. līdz 20. oktobrim  jau 11 reizi Daugavpilī notika  Karjeras nedēļa (KN), kuru sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde un pilsētas izglītības iestādes. Šī gada Karjeras nedēļas tematika bija “Tavs prasmju portfelis”, aktualizējot sociālo un profesionālo prasmju nozīmi izglītības un karjeras ceļā. Īpaša uzmanība šogad tika pievērsta IT prasmēm, organizējot pirmo Latvijas IT eksāmenu 5. – 12. klašu skolēniem. Lielākā daļa Daugavpils vispārējās izglītības iestāžu izmantoja šo piedāvājumu, lai skolēniem būtu iespēja izvērtēt savas zināšanas un prasmes, kā būs veicies dalībnieki uzzinās novembra sākumā, kad saņems savus rezultātus. Papildus tam Daugavpils Valsts ģimnāzijā, Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā, Daugavpils Zinātņu vidusskolā un Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā – licejā tika organizētas tikšanās ar skolas absolventiem, IT jomas profesionāļiem, lai sniegtu ieskatu programmētāja un citu IT speciālistu darbā.

KN ietvaros pilsētā sadarbībā ar vairākām organizācijām, uzņēmumiem un iestādēm tika organizēti dažādi pasākumi un aktivitātes, piedāvājot aktivitātes visu vecumposmu izglītojamajiem. Tā vispārējās izglītības iestāžu 1. – 2. klašu skolēni tika aicināti uz radošajām darbnīcām – dejā, mūzikā, inženierzinātnēs, teātra mākslā, izzinot katrai jomai nepieciešamās zināšanas un prasmes. Pasākumu “Izvēlies, ko vēlies!” organizēja Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra “Jaunība” radošais kolektīvs.

Sadarbībā ar Eirope Direct Dienvidlatgale un uzņēmēju M. Rudzīti – Griķi pasākumā “Manas prasmes – mana bagāža”  7. – 8. klašu skolēni tika aicināti apgūt un papildināt dažas no biznesā nepieciešamajām prasmēm – mērķtiecību, radošumu, prezentācijas prasmes, veicot praktiskus uzdevumus un prezentējot rezultātus. Tāpat skolēni uzmanīgi klausījās lektores pieredzes stāstā, kā savas prasmes attīstīt jau skolas laikā.

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) dalībnieki, lai iedvesmotos un uzkrātu pieredzi biznesa pratībā, dibinātu kontaktus un radītu kādu jaunu ideju, piedalījās Junior Achievement Latvija organizētajā iedvesmas konferencē “Uzdrīksties uzvarēt 2023”.

Darba tirgū nozīmīgas ir arī profesionālās prasmes, tādēļ PIKC “Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums” audzēkņiem piedāvāja dažādas meistarklases un darbnīcas, kurās audzēkņi varēja izmēģināt savas iemaņas un gūt zināšanas tādās jomās kā atjaunojamā enerģija, loģistika, viesmīlība, ēdināšana u.c.

Savukārt J. Pilsudska Daugavpils valsts  poļu  ģimnāzija skolēnus aicināja uz Karjeras spēli, kur dažādās stacijās tika pildīti interaktīvi uzdevumi saistīti gan ar profesiju dažādību, gan CV veidošanu, gan profesijās nepieciešamajām prasmēm. Vidusskolas klašu skolēniem jauniešu centrs “Navigators” organizēja pasākumu “Kulturāla lielīšanās”, kura ietvaros tika piedāvāta simulācijas spēle – darba intervija, tādējādi radot priekšstatu un izpratni par svarīgākajām lietām, kas saistās ar sevis prezentēšanu, savu prasmju un pieredzes izcelšanu.

Kopā ārpusskolas pasākumos piedalījās vairāk kā 500 skolēnu un jauniešu, taču liels skaits pasākumu tika organizēti skolās atbilstoši skolēnu interesēm, vajadzībām un iespējām, kuros iesaistītes tika aicināti visi skolas skolēni. Tika organizētas gan tikšanās ar profesionāļiem, gan  karjeras spēles, kā arī īpašas mācību stundas un konkursi. Skolēni devās arī mācību ekskursijās. Uz KN pasākumiem tika aicināti arī vecāki, kuri dalījās par savā dzīvē un darba pieredzē nepieciešamajām prasmēm un zināšanām.

Vēl joprojām facebook vietnē Tavai karjerai https://www.facebook.com/TavaiKarjerai/?locale=lv_LV ir iespēja noskatīties tiešsaistes nodarbības “Konkurētspējīgas prasmes ikvienam” ierakstu, kurā Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultante un “Karjeras attīstības atbalsta balvas – 2023” laureāte Agnese Metuzāle skaidro, kā ikviens var izvērtēt savas prasmes un izvēlēties piemērotāko pieeju to pilnveidošanai.

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko VIAA organizē sadarbībā ar Latvijas pilsētu un novadu pašvaldību izglītības pārvaldēm un izglītības iestādēm. Tajā jauniešiem ir iespēja iepazīt arvien jaunas ar karjeras izglītību saistītas tēmas, piemēram, darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojums izvēlētajā nozarē. Karjeras nedēļas tematika šajā gadā ir saistīta ar Eiropas Prasmju gadu, kuru Latvijā koordinē VIAA.

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
pedagoģe – karjeras konsultante
S. Čeirāne (tālr. 29196866)