Starptautiskajai garīgās veselības dienai veltītās aktivitātes “Mentālā veselība”

10. oktobris ir Starptautiskā garīgās veselības diena, kad tiek aktualizēta mentālās veselības īpaša nozīme. Garīgā veselība ir raksturojama kā labklājības stāvoklis, kurā cilvēks realizē savas spējas, tiek galā ar dažādām dzīves situācijām, var mācīties un strādāt produktīvi, kā arī spēj dot ieguldījumu sabiedrībā.

Šogad Garīgās veselības dienas ietvaros Daugavpils pilsētas skolās 10. oktobrī bija organizētas dažādas aktivitātes, lai aktualizētu pozitīvo emociju nozīmi. Kā zināms, emocijas ietekmē attiecību kvalitāti, atmiņu, lēmumu pieņemšanu, spriestspēju, fizisko un psihisko veselību, efektivitāti darbā un mācībās.

Izglītības psihologi savās skolās aktualizēja tēmu “Mentālā veselība”. Visās skolās klašu audzinātājiem tika piedāvātas izstrādātas nodarbības visu vecuma skolēniem (1.-12. klasei), kuru mērķis bija iemācīt skolēnus palīdzēt sev tikt galā ar sarežģītām situācijām, saistītām ar negatīvu emociju izpausmēm un to pārvaldīšanu. Svarīgi bija papildināt izglītojamo zināšanas par emociju apzināšanu, motivēt skolēnu atpazīt un saprast savas emocijas un vēlmi atbalstīt savu emocionāli labvēlīgo stāvokli, kā arī nodrošināt pozitīvu izglītības vidi skolā.

Vienā izglītības iestādē, lai izglītojamie iepazītu veidus, kā var iegūt pozitīvas emocijas un izlādēt negatīvās emocijas, tika piedāvātas dažādas aktivitātes ārpus skolas. Stacijas ar atraktīvām aktivitātēm tika organizētas Pumpura skvērā, skolas pagalmā, Dubrovina parkā un Skeitparkā.

Citā skolā psihologs iesaistīja jauniešus diskusijā par mentālās veselīgas nozīmi. Kopīgi skatījās video un analizēja aktuālākos jautājumus.

Vēl kādā citā skolā notika psiholoģiskā spēle “Emociju luksofors”  ar mērķi izpētīt skolēnu un skolas darbinieku noskaņojumu šajā dienā un sniegt ieteikumus, kā justies labāk. Septiņas dienas līdz 10. oktobrim kopā ar skolotājiem izglītojamie lasīja Sjūzanas Greggas grāmatu “7 soļi laimīgai dzīvei”.

Savukārt kādā citā skolā no paša rīta skolas foajē tika radīta svētku sajūta. Skolēni un skolotāji tika sagaidīti ar smaidu, varavīksnes burbuļiem un iepriecinošu mūziku. Izglītojamie un pedagogi pievērsās jautājumam, kas ikdienā dod enerģiju un kas atņem enerģiju dienas laikā. Tika secināts, ka nepieciešama drauga palīdzība, lai pārvarētu nogurumu, dusmas vai satraukumu.

Un vēl kādā skolā Garīgās veselības dienas ietvaros skolēniem bija iespēja starpbrīžos ļauties relaksējošai mūzikai. Dienas garumā psihologa kabinetā varēja izbaudīt aroma lampu, sauso gaismas dušu, relaksēties kinēriskās smiltīs un praktiski izmēģināt art terapiju ar vaska krītiņiem.

Rūpēsimies katru dienu par savu garīgo veselību, lai justos labāk, dzīvotu mierīgāk un sasniegtu savus mērķus!

Informāciju sagatavoja
Daugavpils pilsētas
izglītības psihologu metodiskās apvienības vadītāja
Tatjana Laizāne