Ekoskolu vēstnieki rīkojas!

Daugavpils Ķīmijas apkaimes pirmsskolas izglītības iestāde (Daugavpils Ķīmijas apkaimes PII darbības) ikgadējā Ekoskolu programmas kampaņā “Rīcības dienas” iesaistījās ar lielu atbildību un prieku, pildot šogad iegūtā statusa Ekoskolu vēstnieki pienākumus. Rīcības dienas visā Latvijā notika no 6. līdz 12. novembrim ar kopīgu saukli “Planēta 1.vietā!”, un Daugavpils Ķīmijas apkaimes PII darbības galvenais moto šajā kampaņā bija – bezatlikumu dzīvesveids un aprites ekonomika.

Iestādes programmu īstenošanas vietas Šaurajā ielā 20 izglītojamie un pedagogi organizēja dažādas izglītojošas aktivitātes par bezatlikumu dzīvesveidu un aprites ekonomiku, pārtikas lietderīgu izmantošanu ne tikai savā pirmsskolā, bet izglītoja arī citus daugavpiliešus – grupas “Cielaviņa” izglītojamie ar skolotāju Lāsmu Lausku un Eko Rūķi Ilzi Zīli Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Ceriņu bibliotēka novadīja izzinošu nodarbību par pārtikas neizniekošanas veicināšanu, kurā piedalījās Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas programmu īstenošanas vietas Valmieras ielā 5 pirmklasnieki. Ceriņu bibliotēkas telpās novembrī tika izstādīti pirmsskolas izglītojamo radošie darbi “Latvija skaista un tīra”. Pirmsskolas grupu “Bitīte” un “Margrietiņa” izglītojamie ar pedagogiem Ingu Ļevšu, Irinu Jedigarevu un Anitu Pimanovu rīkoja zibakciju Ķīmijas apkaimē Šaurajā ielā pie veikala “Beta”, uzrunājot garāmgājējus un pircējus, aicinot iepirkties lietderīgi un šķirot atkritumus. Zibakcijas laikā pircējiem tika dāvināti daudzkārt lietojami maisiņi augļu un dārzeņu pirkšanai.

Arī iestādes programmu īstenošanas vietu Jātnieku ielā 66, Smilšu ielā 100 un Inženieru ielā 66 izglītojamie un pedagogi devās līdzīgā zibakcijā uz citiem Ķīmijas apkaimes veikaliem – veikalu “Rimi” Smilšu ielā, veikaliem “Maxima” Smilšu un Arhitektu ielā, lai rosinātu pircējus neizmantot plastmasas maisiņus, šķirot un neradīt atkritumus, izmantot lietas atkārtoti, tādējādi saudzējot dabu. Garāmgājēji saņēma arī vairākkārt lietojamus maisiņus augļiem un dārzeņiem vai iepirkuma maisiņus no atkārtoti lietota auduma. Jātnieku ielas 66 pirmsskolas grupas “Sienāzēns” izglītojamie ar skolotāju Dzintru Pudnieku pētīja atkritumu tēmu, mācoties pazīt dažādus materiālus un praktiski šķirot atkritumus.

Lai pievērstu ilgtspējīga dzīvesveida un dabas saudzēšanas tēmai lielāku sabiedrības uzmanību, tika uzrunāta AS “Daugavpils satiksme” administrācija ar lūgumu pilsētas sabiedriskajā transportā izvietot izglītojamo pašgatavotus plakātus – aicinājumus saudzēt mūsu planētu.

Ekoskolu vēstnieki rīkojas un aicina arī citus saudzēt dabu, jo Planēta ir 1.vietā!

Informācijai: 2023.gadā Ekoskolu Rīcības dienas notika jau vienpadsmito gadu pēc kārtas un izcēla vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības nozīmi mūsu ikdienā, kā kopīgo ietvaru nepieciešamajām pārmaiņām izvēloties Eiropas Zaļo kursu – tas ir viens no risinājumiem, lai mūsu saimniekošana ilgtermiņā kļūtu noturīgāka, veicinot pārmaiņas cilvēku ikdienas paradumos – tajā, kā pārvietojamies, kā iepērkamies, ko ēdam un velkam mugurā, ko darām ar atkritumiem.

#Ekoskolas #RīcībasDienas2023 #PlanētaPirmajāVietā #GlobalActioDays #WasteToResources

Informāciju sagatavoja:
Ilze Zīle un Lolita Fiļipova
Daugavpils Ķīmijas apkaimes PII Ekoskolu programmas koordinatores
kimijaspii@daugavpils.edu.lv