Latviešu valodas apguves atbalsta materiālu dāvinājums pārejā uz vienotu skolu

No 2023. gada 1. septembra pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7. klasē izglītības process tiek īstenots tikai valsts valodā.  Pārejā uz vienotu skolu tiek mērķtiecīgi stiprināta gan pedagogu profesionālā kompetence, gan sniegts praktisks atbalsts pedagogiem mācību procesa organizēšanā.

Pateicoties Latviešu valodas aģentūras iespējai līdzdarboties projektā „Kompetenču pieeja mācību saturā”, Latvijas pirmsskolas un sākumskolas saņem vērienīgu dāvinājumu: 1500 didaktisko materiālu komplektus bērniem, 150 galda spēļu komplektus bērniem, 150 lielformāta grīdas spēles bērniem, 5000 Latviešu valodas bilžu vārdnīcas, 500 rokasgrāmatas pedagogiem „Latviešu valodas apguve pirmsskolā”.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pauž gandarījumu par iespēju papildināt novērtētu un pieprasītu mācību materiālu klāstu latviešu valodas apguvei mazākumtautību bērniem. „Latviešu valodas aģentūras mācību materiāli, kas veidoti bērniem interesantā un saistošā pieejā, palīdz gan ātrāk un veiksmīgāk apgūt latviešu valodu, gan veicina pozitīvu attieksmi valodas lietošanai ikdienas saziņā,” saka ministre.

Materiāli sekmē gan pedagogu izpratni par latviešu valodas apguvi lingvistiski neviendabīgā vidē, gan nodrošina metodisku atbalstu darbam klasē. Dāvinājuma materiāli ir pilnveidoti un tiek izdoti atkārtoti, atsaucoties uz skolu lielo pieprasījumu. Pirmo dāvinājumu skolas saņēma 2021. gadā, un tie vērtēti kā noderīgi, mūsdienīgi un skolēnu zinātkāri rosinoši.

Lai nodrošinātu materiālu kvalitatīvu ieviešanu, Latviešu valodas aģentūra organizē tiešsaistes seminārus visos Latvijas novados. Informācija par semināriem pieejama LVA tīmekļvietnē www.valoda.lv.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde šo dāvinājumu saņēma šo otrdien, 28.novembrī, un jau vakar, 29.novembrī, tas tika nogādāts Daugavpils valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēm. Kopumā esam saņēmuši un pašvaldības izglītības iestādēm, izvērtējot izglītības iestāžu valodas vidi un iestādēm nepieciešamo atbalstu pārejā uz vienotu skolu, izsnieguši 50 didaktisko materiālu komplektus bērniem, 12 galda spēļu komplektus bērniem, 13 lielformāta grīdas spēles bērniem, 300 Latviešu valodas bilžu vārdnīcas un 30 rokasgrāmatas pedagogiem „Latviešu valodas apguve pirmsskolā”.

Sakām lielu paldies Latviešu valodas aģentūrai par šo vērienīgo dāvinājumu, kas noteikti būs lielisks atbalsts gan skolēniem, apgūstot latviešu valodu, gan skolotājiem, veidojot mācību stundas/nodarbības. Materiāli ir ilgtspējīgi, kā arī vizuāli pievilcīgi, to izmantošanā ir iespējamas dažādas variācijas, lai gan mācību stundas, gan ārpusstundu nodarbības padarītu interesantākas un atraktīvākas.    

Eiropas Sociālā fonda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.1. specifiskā atbalsta mērķa „Attīstīt kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības saturu”

8.3.1.1. pasākuma „Kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobācija un ieviešana” projekts Nr. 8.3.1.1/16/I/002 „Kompetenču pieeja mācību saturā”.

Izmantota informācija: https://valoda.lv/verienigs-latviesu-valodas-apguves-atbalsta-materialu-davinajums-pareja-uz-vienotu-skolu/

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde