11. janvāris – Starptautiskā PALDIES diena

11. janvāris pasaules kalendārā jau vairākus gadus kļuva par īpašu datumu. Šī ziemas diena bija piepildīta ar gaismu, sirds siltumu un pateicību.

Parasti vārdu “paldies” mēs izsakām īpaši neaizdomājoties par tā jēgu un nozīmi, bet šim vārdam piemīt maģisks spēks. Izsakot pateicības vārdu, cilvēki dāvā viens otram uzmanību, nodod pozitīvas emocijas, kas ir īpaši svarīgas mūsu dzīvē, uzlabo noskaņojumu, motivē darīt labāk. Psihologi uzskata, ka pateicības vārdi ir mutiski glāsti, kuri spēj nomierināt, sasildīt un iedvesmot, galvenais, lai vārdu “paldies ” saka no sirds.

Arī katru gadu Daugavpils skolās tiek aktīvāk aktualizēta šī diena. Šogad skolās notika akcija “Vēlos pateikt PALDIES…”.  Dažās skolās pie klašu durvīm bija piestiprināti plakāti, lai katrs varētu noplēst kādu pateicības lapiņu un uzdāvināt cilvēkam, kuram vēlas pateikties – klasesbiedriem, skolotājiem, skolas darbiniekiem, vecākiem. Pateicības vārdus varēja rakstīt uz skaisti noformētām lapiņām un aizsūtīt, izmantojot Pateicības pastu. Notika klases stundas, kurās skolēni runāja par burvīgo vārdu “paldies”, tā nozīmi un vērtību, spēlēja Paldies spēli. Skolās bija skaists noformējums, kas atgādināja būt šajā dienā īpaši pateicīgiem.

Pateikt cilvēkam PALDIES ir vienkārši un tik vērtīgi…

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas izglītības psihologu MA vadītāja
Tatjana Laizāne