Noslēdzies Skolēnu mācību uzņēmumu reģionālais pasākums Daugavpilī “CITS BAZĀRS”  – uzvar ekoloģiski produkti,  attīstošas spēles un inovatīvi risinājumi

Aizvadītajā Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) tirdziņā CITS BAZĀRS pasniegtas balvas labākajiem SMU septiņās nominācijās. CITS BAZĀRS sestdien, 10.februārī, norisinājās tirdzniecības centrā Ditton, kur savus izstrādājumus piedāvāja 62 skolēnu uzņēmumi no Daugavpils, Ludzas, Viļāniem, Dricāniem, Maltas, Madonas, Lizuma, Bērzaunes un Rīgas. Pasākumu organizēja Junior Achievement Latvia sadarbības partneris Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde kopā ar Latgales uzņēmējdarbības centru (LUC) un T/C Ditton.

Liels paldies patstāvīgajam atbalstītājam Swedbank, kā arī uzņēmumam Concentrix+Webhelp, kas Think Human fuondation projekta ietvaros atbalsta jauniešu izaugsmi un attīstību reģionos.

       Nominācijā  “Uz zināšanām balstīta SMU prece/pakalpojums” balvas ieguva:

  •  Pamatskolas grupā – SMU “Aroma Touch” (Daugavpils Saskaņas pamatskola);
  •  Vidusskolas grupā – SMU “Pastyla” (Daugavpils Zinātņu vidusskola).

Nominācijā  “SMU biznesa potenciāls” balvas ieguva:

  • Pamatskolas grupā – SMU “Burvju mirkļu ķērāji” (Daugavpils Zinātņu vidusskola);
  • Vidusskolas grupā – SMU “Autoposters” (Daugavpils Valstspilsētas vidusskola).

Nominācijā “Tehnoloģiskās inovācijas prece/pakalpojums” balvas ieguva:

  • Pamatskolas grupā – SMU “RainShade”  (Lizuma pamatskola);
  • Vidusskolas grupā – SMU “Edumath” (Daugavpils Zinātņu vidusskola).

Nominācijā “Ilgtspējīga SMU prece/pakalpojums” balvas ieguva:

  • Pamatskola grupā – SMU  “Stari” (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs);
  • Vidusskolas grupā – SMU “WoodHold” (Dricānu vidusskola).

Nominācijā “Labākais SMU stends” balvas ieguva:

  • Pamatskola grupā – SMU “Sopfirta” (Daugavpils Valstspilsētas vidusskola);
  • Vidusskolas grupā – SMU “Ingame” (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs).

         Nominācijā “Labākā SMU pārdošanas komanda” balvas ieguva:

  • Pamatskolas grupā – SMU  “aksesuari.x” (Viļānu vidusskola);
  • Vidusskolas grupā – SMU “Edumath” (Daugavpils Zinātņu vidusskola).

Nominācijā “Sociāli atbildīgs SMU” balvas ieguva:

  • Pamatskolas grupā – SMU “Flopi” (Daugavpils Valstpilsētas vidusskola);
  • Vidusskolas grupā – SMU “ZenGlow” (Daugavpils Valsts ģimnāzija).

Balvu fondu nomināciju ieguvējiem sarūpēja Swedbank, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs, T/C Ditton, Concentrix+Webhelp, Orange Bouling, Best Fit, 220.lv, Baltic Data, Mnogo Knig, The Case, BTA, DANIJA, SPORTLAND, ALBA, DOUGLAS, Gabi, XS rotaļlietas, CIDO un RIMI.

SMU saņēma arī simpātiju balvas no T/C Ditton, Orange Bouling/Tex, Sportland, Daugavpils Universitātes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Concentrix+Webhelp, LUC un Daugavpils Inovāciju centra.

SMU izvērtēšanu veica pieredzējusi profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā bija pārstāvēta Swedbank, Latgales uzņēmējdarbības centrs, T/C Ditton, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Attīstības departaments, ALTUM, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, uzņēmums Concentrix+Webhelp, Europe Direct Dienvidlatgale, Daugavpils Inovāciju centrs, Augšdaugavas novada biedrība “Partnerība Kaimiņi”, Daugavpils Universitāte.

Paldies atbalstītājiem, kas rūpējās  par pasākuma kvalitatīvu norisi un reklāmu – Daugavpils pilsētas Bērnu un jaunieši centram “Jaunība” (BJC “Jaunība”) un SIA “Daugavpils satiksme”. Paldies par pozitīvas noskaņas radīšanu BJC “Jaunība” radošajiem kolektīviem “Milonga”, “Dzirkstelīte” un “Akords”, kā arī Daugavpils Iespēju vidusskolas pūtēju orķestrim un Break dance grupai “Factory Kingz”. Paldies Ilmai Petrovai par notvertajiem  fotomirkļiem, kurus atradīsiet šeit: https://failiem.lv/u/myenaa564m

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 42 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. Junior Achievement Worldwide par ieguldījumu izglītībā 2022. gadā tika nominēta Nobela Miera prēmijai.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • HealthTech programma – pirmsakselerators augstskolu studentiem, kas veicina inovāciju kopradi starp medicīnas un tehnoloģiju nozarēm.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma(SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā. Mācību gadā  tika reģistrēti vairāk kā 1300 SMU 260 JA Latvia dalībskolās.

LR Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwideprogrammu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

Papildus informācija:
Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes
Izglītības metodiķe karjeras izglītības jautājumos
Santa Čeirāne
Santa.ceirane@ip.daugavpils.lv