Erasmus+ KA 2 projekta mobilitāte Latvijā

2024.gada maijā Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolu apmeklēja Erasmus+ projekta “Ceļš uz zaļo nākotni” partneri no Itālijas, Spānijas un Turcijas.

Pirmajā mobilitātes dienā dalībniekiem tika piedāvāta ekskursija pa Latgali. Viņi apmeklēja Aglonas baziliku, pastaigājās pa skaistajām Kristus Karaļa kalna vietām, kur bija iespēja apskatīt skulptūru parku ar vairāk nekā 220 dažādām skulptūrām un to kompozīcijām. Pēc tam projekta dalībnieki brauca uz muzeju “Andrupenes lauku sēta”, kur apskatīja simts gadu vecu lauku māju, klēti, melno pirti, smēdi, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus, kā arī podnieku darbnīcu. Viesi ar interesi noklausījās par Latvijas ārstniecības augiem, no kuriem var pagatavot veselību uzlabojošas tējas. Vēlāk visi kopā cepa plātsmaizi. Dienas noslēgumā nogaršoja Latgales kulinārā mantojuma ēdienus un pastaigājās pa vietējo purvu. Viesiem ļoti patika mūsu arhitektūras un dabas objekti.

Nākamās dienas pirmo daļu projekta dalībnieki pavadīja skolā, kur noskatījās svētku koncertu. Bioloģijas un ķīmijas skolotāja Jeļena Markova aicināja uz sarunu par ekoloģiski audzētiem produktiem un to izmantošanu uzturā. Diskusijā piedalījās ne tikai skolotāji no Itālijas, Turcijas un Spānijas, bet arī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 11.klases skolēni. Strādājot grupās, tika veidota EKO pasākumu pakete. Lielu interesi izraisīja itāļu kolēģu prezentētā skolas programma “Cīņa ar klimata izmaiņām”. Turpinājumā viesi apmeklēja Daugavpils Cietoksni, kur tika organizēta ekskursija. Viņi uzzināja par Cietokšņa vēsturi, pasākumiem, Marka Rotko muzeju. Dienas noslēgumā projekta dalībnieki dalījās iespaidos par redzēto un dzirdēto, diskutēja par projekta tēmu.

Trešdiena bija ļoti darbīga, projekta dalībnieki strādāja pārstrādes darbnīcā, veidojot zaļos mākslas darbus – kopā ar bērniem stādīja puķes. Kopā paveiktais darbs stiprināja draudzību, paaudžu sadarbību un rūpes par zaļāku Eiropu. Ziedu krāšņums līdz pat rudens pirmajām salnām priecēs tuvākās apkaimes iedzīvotājus. Fizikas skolotāja Aļona Proščenko novadīja nodarbību “Cilvēka rīcība, kas samazina klimata pārmaiņas”. Skolotāji no Itālijas, Spānijas un Turcijas ar interesi iesaistījās mācību procesā.

Daugavpils Universitātes apmeklējuma laikā par vides aizsardzību un cīņu pret klimata pārmaiņu ietekmi, kopīgajām Eiropas vērtībām, ilgtspējīgu attīstību, pilsonisko atbildību un izglītības iestādes sociālo atbildību stāstīja Dr. Jean-Yves Georges (Francija) (Emys-R projekts, Eiropas pieeja). Prof. Artūrs Škute (Latvija) informēja par Daugavpils Universitātes aktivitātēm Emys-R projektā, identificējot globālos vides aizsardzības jautājumus un Eiropas ilgtspējīgu attīstību. Viesiem tika izrādīta arī Daugavpils Universitātes Ķīmijas laboratorija. Dr.biol. Mihails Pupiņš iesaistīja projekta dalībniekus Latgales zoodārza aktivitātēs, aicinot pārņemt labās prakses piemērus un ieviest jaunas mācīšanās un mācīšanas metodes, izmantojot aplikācijas un QR kodus.

Ļoti interesanta izvērtās ceturtdiena, kurā viesiem latviešu tautas dejas mācīja skolotāja Marina Meduņecka. Projekta dalībnieki un 8.klases skolēni kopā ar skolotāju Žannu Ugarenko diskutēja par apģērba pārstrādes jautājumiem un to otrreizēju izmantošanu, noslēgumā – “Zaļās modes skate”. Turpinājumā Latvijas, Spānijas, Turcijas un Itālijas projekta dalībnieki veidoja un prezentēja EKO bukletus “Man ir ideja!”, kuros apkopoja dažādas idejas, fotogrāfijas, video materiālus. Projekta dalībnieki daudz dara saistībā ar projekta mērķiem un uzdevumiem, piemēram, māca skolēnus un sabiedrību šķirot atkritumus, sakopt apkārtējo vidi, lietot veselīgus produktus, izmantot videi draudzīgu transportu.

Noslēgumā projekta koordinatore Olga Dukšinska pastāstīja par projekta aktivitātēm, plānu, darāmajiem darbiem. Turcijas koordinators informēja par mobilitātes uz Turciju organizatoriskajiem jautājumiem. Dalībnieki izvērtēja mobilitāti Latvijā un saņēma sertifikātus.

Pirms došanās mājās uz savām valstīm projekta dalībnieki apmeklēja Jūrmalu, kur pastaigājās gar jūras krastu, uzzināja Jūrmalas vēsturi, tās skaistākos objektus, kā arī baudīja svaigo jūras un meža gaisu. Latviešu nacionālos ēdienus viesi nogaršoja kafejnīcā “Lido”, kur pastaigājās pa teritoriju, vēroja skaistās muzikālās ūdens strūklakas un baudīja dažādas aktivitātes.

Turpinājumā projekta dalībniekiem tika organizēta ekskursija pa Vecrīgu, kuras laikā bija iespēja aplūkot galvaspilsētas ievērojamākās celtnes, tādas kā Doma baznīca, Rīgas Sv. Pētera baznīca, Rīgas pils un Melngalvju nams.

Paldies visiem projekta dalībniekiem un atbalstītājiem par veiksmīgi, radoši un aktīvi organizēto mobilitāti Latvijā!

Video no mobilitātes https://www.youtube.com/watch?v=4RZibQ4rLa0

ES Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) Maza mēroga partnerības projekta skolu izglītības sektora projekts “ROAD TO GREEN FUTURE” (“Ceļš uz zaļo nākotni”) Nr. 2022-1-LV01-KA210-SCH-000082391.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas
Erasmus+ projekta komanda