Piena svētki mazuļiem Līksnā

Katru gadu Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas izglītības iestādē ,,Mana Mārīte” jaunākā vecuma bērnu grupās (2-3 gadi) tiek organizēti ,,Piena svētki ”, lai izglītotu bērnus par piena  nozīmi veselīgā uzturā un veicinātu veselīgu paradumu ieviešanu.

Šogad ,,Piena svētki” tika organizēti zemnieku saimniecībā Līksnā. Izaicinājums bija izmantot  vienu no sadarbības formām ar vecākiem – ar bērnu un ģimeni nedēļas nogalē doties tālākos piedzīvojumos, kur bērniem āra vide piedāvā plašu informācijas spektru. Tas ir redzams, dzirdams, sajūtams. Ikviens bērns parasti vēlas izpētīt to, kas piesaista viņa uzmanību, tiecas pēc jaunas informācijas un meklē jaunus izaicinājumus, īpaši blakus saviem vecākiem.

Vecāki kopā ar bērniem ar savu transportu devās uz Līksnu, kur visus sagaidīja piensaimnieki Olga un Aivars Kudiņi. Visi kopā apmeklējām ganību aploku, kur uzturējās 90 gotiņas. Bērni varēja tās aplūkot, saimnieki iepazīstināja ar mājdzīvnieku paradumiem, pastāstīja un parādīja, kā tās baro, rūpējas par viņām.

Pēc ganību apmeklējuma visi devās uz fermeru namu. Lauku un brīvības burvība ļāva uz līdzenas vietas sarīkot ,,Piena svētkus“ brīvā dabā. Viesmīlīgie, laipnie saimnieki uzcienāja bērnus ar pienu, biezpienmaizītēm un gardu ievārījumu.

Saudzīga attieksme pret dabu bērniem veidojas tad, ja tiek dota iespēja pašiem darboties, novērot, izzināt brīvā dabā, tāpēc tika sniegta iespēja iepazīties ar citiem mājdzīvniekiem, apmīļot tos. Visi bērni ar lielu interesi pētīja lauksaimniecības tehniku, vāca pļavas ziedus un augus, vēlāk baroja telītes. Darbošanās āra vidē veicina bērna kognitīvo un fizisko attīstību, komunikāciju, sociālo un emocionālo attīstību.

Pēc čaklās darbošanās vecāki kopā ar bērniem devās uz Līksnas parku, kur varēja atpūsties, izbaudīt dabas skaistumu ģimenes lokā. Visi ceļotāji bija gandarīti, apmierināti un pateicās par jauko, izzinošo ekskursiju. Paldies visiem vecākiem par sadarbību!

Informāciju sagatavoja
Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas izglītības iestādes
pirmsskolas skolotāja
Inna Rosolaja