Projekta tikšanās Daugavpilī

No 7.oktobra līdz 10.oktobrim Daugavpilī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes (DPIP) īstenotā sadarbības “Pilsoņu, vienlīdzības, tiesību un vērtību programmā” projekta “Tālāk – jauniešiem ir jāveido cerības par Eiropas nākotni” ietvaros viesojās septiņu valstu (Itālijas, Maltas, Portugāles, Polijas, Vācijas, Bulgārijas, Kipras) pārstāvji – eksperti, pašvaldību un nevalstisko organizāciju darbinieki, jaunieši. Katrā tikšanās reizē bija jāapspriež kāda sabiedrībā aktuāla tēma un jāmeklē risinājumi, labās prakses piemēri. Šoreiz tikšanās tēma smaga – kara ietekme uz jaunatni.

Pirmajā dienā katras valsts delegācija prezentēja savas valsts situāciju – bēgļu skaitu, izglītības un integrācijas problēmas, kas radušās Krievijas-Ukrainas kara rezultātā. Diskusijās MIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā “Saules skola”” tika salīdzināta situācija dažādās Eiropas valstīs un secināts, ka būtiski ir integrēt Ukrainas jauniešus izglītības sistēmā un vietējā sabiedrībā. Visas Eiropas valstis uzņēmušas bēgļus no Ukrainas, jo īpaši projektā pārstāvētajā Vācijā un Polijā.  Pēcpusdienā notika praktiskas nodarbības (Ieva Johansone, MeYou.One), kur tika meklēti risinājumi, kā atrast savas stiprās puses, sadarboties, noticēt saviem spēkiem un atrast domubiedrus.

Daugavpils Valsts ģimnāzijā jauniešiem notika Eiropas parlamenta simulācija un diskusija, podkāstu ierakstīšana. Visās aktivitātēs piedalījās liels skaits jauniešu un pedagogu, jo projekta programmā paredzēta vietējās sabiedrības iesaiste.

Apmeklējot pilsētas domi, ciemiņi uzzināja par pilsētu, tās palīdzību sadraudzības pilsētai Ukrainā Harkivai un civiliedzīvotājiem kopumā.

Kultūras programmas ietvaros notika iepazīšanās ar latviešu dziesmu svētku tradīciju, apmeklēts Daugavpils Vienības nams, satikti latviešu tautu tērpos “Laismeņas” dejotāji. Protams, tika apmeklēts cietoksnis uz divi muzeji: Marka Rotko ekspozīcija un tehnika Inženieru arsenālā.

Nākamā projekta tikšanās būs Boleslavicā, Polijā par multikulturālisma tematiku.  DPIP izsaka pateicību visiem partneriem pilsētā, kas palīdzēja nodrošināt daudzveidīgu programmu.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes īstenoto “Pilsoņu, vienlīdzības, tiesību un vērtību programmas (CERV)” (Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)) projektu “Tālāk – jauniešiem ir jāveido cerības par Eiropas nākotni” (Young NEETs shaping EXpectations for The future of Europe (CERV-2023-CITIZENS-TOWN-NT, 101138336) līdzfinansē Eiropas Savienība. Šī publikācija atspoguļo tikai tās autoru viedokli, un Eiropas Komisijas atbalsts šīs publikācijas tapšanai nav uzskatāms par tās satura apstiprinājumu, un Komisija nekādā veidā neuzņemas atbildību par šeit ietvertās informācijas tālāku izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
(evelina.balode@ip.daugavpils.lv)