Daugavpils skolās aizritējusi Karjeras nedēļa 2024

No 7.oktobra līdz 11.oktobrim visās Latvijas skolās un arī Daugavpilī norisinājās ikgadējā Karjeras nedēļa, kuras tematika šogad bija “Izglītība un karjera ikvienam”. Piedaloties dažādos Karjeras nedēļas organizētajos skolas un ārpusskolas pasākumos, dalībnieku skaits pārsniedza 5200 iesaistīto.

Karjeras nedēļas laikā daudzveidīgos un izzinošos pasākumos skolēni kopā ar pedagogiem izzināja par dažādiem izaicinājumiem, ar kuriem var sastapties  izglītības un karjeras ceļā, kā arī meklēja risinājumus to pārvarēšanai. Lai jauniešos veidotu izpratni un veicinātu iekļaujošu kultūru skolās un apkārtējā vidē, Karjeras nedēļas uzmanības centrā bija atklāt un izzināt izglītības un karjeras iespējas neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai veselības stāvokļa, kā arī lauzt  izveidojošos stereotipus par izglītību un nodarbinātību.  

Pirmdien, 7.oktobrī,  ar saukli “No izaicinājuma… līdz risinājumam”  skolās tika rosinātas diskusijas par šķēršļiem, barjerām un problēmām, kas ierobežo vienlīdzīgas izglītības ieguves un karjeras veidošanas iespējas. Skolās tika organizētas klases stundas, kur, noklausoties dažādu jomu ekspertu viedokli, klases diskutēja par iesaisti darba tirgū, izglītības nozīmi, bet jaunākā vecuma skolēni – par stereotipiem profesijās. Viesos tika aicināti dažādu profesiju pārstāvji, vecāki.

Otrdien, 8.oktobrī, bija “Empātijas diena”, kad Daugavpils skolās rīkoja “Labo domu, vārdu, darbu maratonu”. Pie skolēniem viesojās jaunatnes lietu speciālisti, kuri vairāk pastāstīja par brīvprātīgo darbu Daugavpilī. Vecāko klašu skolēni apmeklēja Daugavpils Reģionālo slimnīcu, tikās ar dažādu jomu speciālistiem, kā arī Daugavpils Psihoneiroloģiskajā slimnīcā norisēja tikšanās ar ārstniecības speciālistiem, kuri sniedza ieskatu savā darba specifikā. Viesos pie sevis gaidīja arī Daugavpils Stropu pamatskolas-attīstības centra komanda, kur  skolēniem bija iespēja tikties ar logopēdu, speciālo pedagogu, surdo pedagogu, ārsta palīgu.  Vidusskolas posma skolēni, viesojoties Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē “Čiekuru bibliotēka”, uzzināja, kādas iespējas izzināt pasauli ir cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Trešdien, 9.oktobrī, skolās aktualizēja jautājumu par vienlīdzīgām tiesībām un iespējām darba tirgū. Skolēni no skolām devās mācību ekskursijās gan uz dažādiem uzņēmumiem, gan kultūras un izglītības iestādēm, iepazīstot daudzveidīgu profesiju klāstu. Nedēļas laikā bija iespēja viesoties uzņēmumā “Latgales piens”, “Daugavpils Kultūras pils” u.c.

Ceturtdiena, 10.oktobris, bija veltīts vecākiem ar saukli “Arī vecāki mācās!”. Vecāki tika aicināti noklausīties tiešsaistes diskusiju “Mūžizglītība – vai nepieciešama un pieejama ikvienam?”, kur tika apspriesti jautājumi par mūžizglītības lomu un nozīmi, kā arī izglītības iespējām pieaugušajiem.  

Karjeras nedēļas laikā sadarbībā ar biedrību “Attīstības aģentūra “We&You”” tika organizēta orientēšanās spēle ”(Ne) (Maz) Pazīstamā Daugavpils”, kuras laikā skolēnu komandām bija jāatrod dažādi objekti pilsētvidē, tādējādi vairāk pievēršot uzmanību vides pieejamībai cilvēkiem ar mazāk iespējām. Pamatskolas skolēniem tika organizēta “Karjeras spēle”, kur skolu komandas sacentās erudīcijā jautājumos par profesijām, prasmēm, darba vidi u.c. Savukārt jaunāko klašu skolēni Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra “Jaunība” organizētajā spēlē “Izvēlies, ko vēlies!” izzināja, kā hobiji un intereses attīsta spējas, pilnveido prasmes un  padziļina zināšanas.

Daugavpilī Karjeras nedēļā iesaistījās visas vispārējās izglītības iestādes, organizējot skolā klases stundas, spēles, tikšanās, gan arī  piedaloties ārpusskolas piedāvātajos pasākumos.

Paldies visiem organizatoriem, uzņēmējiem, iestāžu un organizāciju vadītājiem par atsaucību un iesaistīšanos Karjeras nedēļas 2024 īstenošanā!

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko jau divpadsmito reizi organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem. Tajā jauniešiem ir iespēja iepazīt arvien jaunas ar karjeras izglītību saistītas tēmas, piemēram, darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojums izvēlētajā nozarē.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
metodiķe karjeras izglītības jautājumos
Santa Čeirāne,
Santa.ceirane@ip.daugavpils.lv