Daugavpilī, Preiļos un Krāslavā tikās Latvijas pieaugušo izglītības koordinatori

2024.gada 14. un 15.maijā Daugavpilī, Krāslavā un Preiļos tikās 40 Latvijas pieaugušo izglītības koordinatori, lai dalītos pieredzē par pieaugušo izglītības aktualitātēm Latgales pašvaldībās, kā arī lai diskutētu par izglītības kvalitāti un iepazītos ar Daugavpils pieaugušo izglītības ekosistēmu. Tikšanās tika organizēta Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta „Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā” ietvaros.

14.maijā tikšanās notika Daugavpilī, Marka Rotko muzejā. Semināra dalībniekus uzrunāja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, novēlot domāt par pieaugušo izglītotāju kvalitāti. M.Isupova savā uzrunā teica, ka “zinām, ka pasaule nebūs tik stabila, kāda tā bija vakar, jo mēs dzīvojam ļoti mainīgā laikmetā. Ir būtiski domāt par to, KĀ mēs mācām pieaugušos, kāds ir pieaugušo izglītības mērķis, ko mēs gribam sasniegt, ko iemācīt cilvēkiem, kuru darba mūžs paliek arvien garāks un garāks. Šodienas pieaugušie ir tie, kuri jau mācījās skolā citādāk, nekā mēs paši mācījāmies. Viņi negrib sēdēt pie galda un klausīties lekcijas.” Marina ikvienam novēlēja no semināra paņemt vērtīgas atziņas, ko īstenot savā pašvaldībā, kā arī “lai pieaugušo izglītība no pabērna lomas kļūtu par ļoti svarīgu un novērtētu jomu gan valstī, gan pašvaldībā.”

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vecākā eksperte – projektu vadītāja Iveta Laura Peninga minēja, ka pieaugušo izglītība nav tikai “kursi”, tās ir arī meistarklases, semināri.

Kopš 2021.gada IZM īsteno projektu „Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā”, kurā tika uzrunātas visas pašvaldības deleģēt pieaugušo izglītības koordinatorus, un tas tika izdarīts. Projekta ietvaros tika apmācīti pieaugušo izglītības koordinatori. Ieviesta jauna tradīcija “Atvērto e-durvju diena”, kas ir ikmēneša pasākums. Ir izstrādātas vairākas pilotprogrammas, lai iemācītos, kā uzrunāt iedzīvotājus, kā piedāvāt to, kas viņiem nepieciešams (digitālās prasmes, finanšu prasmes u.c.). Ne katrs cilvēks zina, ko viņam vajag mācīties un kas viņam nākotnē būs nepieciešams. Katrā pašvaldībā ir savs sadarbības tīkls.

Pēc ceļavārdiem semināra dalībniekus ar pieaugušo izglītības iespējām pašvaldībā iepazīstināja Augšdaugavas novada pašvaldības pedagoģe-karjeras konsultante Iveta Repkova, kurai viens no pienākumiem ir pārzināt pieaugušo izglītības jautājumus. Viņa uzsvēra, ka ir cieša sadarbība ar NVA, sociālo dienestu, bibliotēkām, kultūras pārvaldēm, kurās tiek realizēts darbs ar pieaugušajiem. Pašvaldība veic informācijas sniedzēja funkcijas. Krāslavā pieaugušo izglītības darbs arī ir deleģēts Izglītības pārvaldei un par to klātesošajiem pastāstīja Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sņežana Petroviča. Krāslavā aktīvi darbojas biedrības, kuras raksta projektus un tos realizē (piemēram, “Senioru skola”, “Krāslavas māmiņu klubs” u.c.). Sņežana atzīmēja, ka arī tradicionālajā pasākumā “Satiec savu meistaru” pieaugušie izglītojas.

Daugavpils valstpilsētā pieaugušo izglītošanas darbs tiek organizēts sadarbojoties dažādām organizācijām, un to koordinē Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe pieaugušo izglītības jautājumos Ilze Onzule. Viņa ieskicēja galvenos darbības virzienus – neformālās programmas licencēšana vai atļauju izsniegšana (2023.gadā izsniegtas 52 interešu izglītības un  20 neformālās izglītības licences), semināru vai kursu rīkošana pieaugušo izglītotājiem un sadarbības partneriem, informācijas apkopošana par pieaugušo izglītības iespējām pašvaldībā un Latvijā, pieaugušo izglītības finanšu sadalījums un politikas veidošana pašvaldībā.

Seminārā arī piedalījās sadarbības partneru pārstāvji – Latgales Centrālā bibliotēka, Daugavpils Universitāte, Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Latgales Industriālais tehnikums, mācību centrs “Plus”, mācību centrs “Latinsoft”, LIZDA, Marka Rotko muzejs. Sadarbībā ar Latgales plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatoru tiek apzināti un veidots izglītības plāns tiem iedzīvotājiem, kuri Daugavpilī atgriežas – reemigranti.

Daugavpils Universitātes pasniedzēja Dr. Mārīte Kravale-Pauliņa un  Dr. Sanita Kecko iepazīstināja ar Pieaugušo izglītības iespējām Daugavpils Universitātē un sadarbību ar uzņēmējiem. Ļoti svarīgi ir apzināties, kāds darbaspēks būs nepieciešams uzņēmējiem.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode prezentēja projektu “Tālāk – jauniešiem ir jāveido cerības par Eiropas nākotni” (CERV-2023-CITIZENS-TOWN-NT, 101138336)  Pilsoņu, vienlīdzības, tiesību  un vērtību programmas (CERV)” (Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV) ietvaros.

Semināra dalībniekiem bija iespēja piedalīties Mairitas Folkmanes rīkotajā izglītojošajā nodarbībā “Kā aplūkot mākslas darbu”. Viena no atziņām, kuru viņa iesaka – apmeklēt izstādi 3 reizes. Pirmo reizi izstādes atklāšanā, lai tiktos un uzklausītu mākslas darbu autorus – māksliniekus, otro reizi kopā ar draugiem, lai apspriestu un uzzinātu citu cilvēku domas, un trešo reizi vienam pašam.

Pieaugušo izglītība nav tikai vairāku stundu kursi telpā, tās ir arī meistarklases.  Daugavpilī aktīvi meistarklases tiek rīkotas Tradīciju mājā, kur semināra dalībnieki apguva valodas prasmi, iepazinās ar mūzikas instrumentiem un senlatviešu darbarīkiem.

Augšdaugavas kultūras namā “Vārpa” semināra dalībnieki uzzināja, ka te ir izveidots metodiskais centrs kultūras darbiniekiem.

Latvijas pieaugušo izglītības balvas  “Saules laiva” īpašnieki – Latgales Industriālais tehnikums – iepazīstināja semināra dalībniekus ar savām pieaugušo izglītības darba metodēm, ar sadarbības partneriem un mērķauditorijas uzrunāšanas metodiku. 

Semināra pirmās diena beigās dalībnieki viesojās Krāslavā, biedrības “Māmiņu klubs” telpās, lai uzzinātu biedrības sadarbības iespējas ar pašvaldību.

Otrajā dienā pašvaldību koordinatori dalījās pieredzē par paveikto Preiļu un Līvānu pašvaldībās.

Latvijas pašvaldību pieaugušo izglītības koordinatoriem ir iespēja mācīties un pilnveidot savu profesionālo kompetenci Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta „Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā” ietvaros. Projekta laikā ir iespēja apgūt teorētiskās zināšanas par pieaugušo izglītības tēmām, ir izstrādātas vadlīnijas “Vadlīnijas neformālās izglītības programmu izstrādei” un “Vadlīnijas atļauju izsniegšanai neformālās izglītības programmu īstenošanai”, kā arī doties pieredzes apmaiņā uz dažādām pašvaldībām un iepazīties klātienē, kā tiek organizēta pieaugušo izglītība.

Informāciju par pašvaldību koordinatoriem var atrast: www.muzizglitiba.gov.lv

Informāciju sagatavoja:
Ilze Onzule
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe pieaugušo izglītības jautājumos