Notika konference izglītības darbiniekiem “Efektīvas, kvalitatīvas un demokrātiskas izglītības organizācija un vadība: skola skolotājiem”

EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centrs, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Daugavpils valstspilsētas un Augšdaugavas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes 27.augustā Daugavpils Vienības namā aicināja izglītības nozares darbiniekus uz konferenci “Efektīvas, kvalitatīvas un demokrātiskas izglītības organizācija un vadība: skola skolotājiem”.

Izglītības darbinieku konferences moderatori bija Marina Isupova, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja, un Oskars Zuģickis, Latgales plānošanas reģions, EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centra vadītājs.

Konference piedāvāja iespēju veidot plašāku pedagogu izpratni un zināšanas par demokrātisku mācību procesu un veicināt pilsonisko aktivitāti, izzināt ES vērtības un aktualitātes, ielūkoties viedokļu līderu un ekspertu skatījumā uz Latvijas sasniegto ES 20 gadu laikā, iepazīt un vienlaikus izvērtēt mācību un metodiskos materiālus dažādu jomu tematikas integrācijai mācību procesos un izglītojošās aktivitātēs. Konferencē piedalījās vairāk nekā 300 pedagoģisko darbinieku no 9 dažādām pašvaldībām (Daugavpils, Augšdaugavas novada, Jēkabpils, Jūrmalas, Rīgas, Līvānu novada, Krāslavas novada, Rēzeknes, Rēzeknes novada, Preiļu novada, Balviem un Ludzas novada).

Izglītības nozares darbiniekiem konferences sākumā attālinātu sveicienu sūtīja Latvijas valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aicinot skolu veidot par visdrošāko vietu bērniem un pedagogiem. Videoformātā pedagogus uzrunāja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, uzsverot demokrātijas lielo lomu arī izglītības jomā un nepieciešamību veikt dažādus pasākumus dezinformācijas novēršanai. Pedagogus jaunajā mācību gadā sveica arī Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš un Augšdaugavas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins. 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, uzrunājot klātesošos, uzsvēra: “Jautājumos, kas skar izglītības nozares dzīvotspēju un labklājību, pašvaldībām nereti nākas rēķināties ar saviem spēkiem. Lai arī kādas reformas nenotiktu valsts līmenī, pašvaldības vienmēr rūpēsies par pedagogu interesēm, jo tie ir mūsu pašu cilvēki, kas māca mūsu bērnus un palīdz viņiem atrast dzīvē īsto ceļu. Varu ar pārliecību apgalvot, ka uz šo brīdi Daugavpilī ir viens no sakārtotākajiem skolu tīkliem valstī. Mūsu skolās ir pedagogi, kas nodrošina pilnvērtīgu mācību procesu  un mums tie nav izmisīgi jāmeklē jaunā mācību gada priekšvakarā. Sevi attaisnojusi pirmsskolas izglītības programmu integrācija skolās: mūsu pirmsskolās ceļas izglītības kvalitāte un bērni atnāk uz skolu labāk sagatavoti. Zviedru galda sistēma, kas Daugavpils skolu ēdnīcās ieviesta kopš šī gada sākuma, ļāva par 70% samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, un, kas ir pats galvenais, – mūsu bērni, līdz ar radušos iespēju izvēlēties maltīti, ir labi paēduši. Rudens sākumā visas pilsētas skolas saņems vairāk nekā 1000 jaunu galdu un krēslu komplektu. Tiek uzlabota sporta infrastruktūra: tiks sakārtota Daugavpils Vienības pamatskolas sporta zāle, bet pie Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas drīzumā parādīsies futbola manēža. Vairākas skolas ir pieteiktas infrastruktūras uzlabošanas un drošās skolas projektiem. Sekojot labajai praksei medicīnas nozaru speciālistu piesaistē, ar šo gadu sāksim maksāt stipendijas arī STEM nozares topošajiem pedagogiem, kas ar laiku nomainīs pensionētos speciālistus. Visiem šiem pasākumiem būs ilgtspējīgs efekts, kas nesīs labus augļus vēl arī pēc desmit gadiem. Un mēs turpināsim cīnīties par mūsu skolām, pedagogiem un to, lai Daugavpils izglītības iestādes arvien biežāk ierindotos starp Latvijas labākajām skolām.”

Tika pasniegti arī pašvaldības Goda raksti: Daugavpils Valsts ģimnāzija saņēma apbalvojumu par profesionālu mācību procesa organizēšanu, kas sekmēja augstus skolēnu sasniegumus priekšmetu olimpiādēs, valsts atklātajās olimpiādēs un skolēnu zinātniski
pētniecisko darbu konferencē, kā rezultātā iegūta 4.vieta 2023./2024. mācību gada reitingā ģimnāziju grupā, savukārt Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolai-licejam pasniegts analoģisks apbalvojums par iegūto 1. vietu 2023./2024. mācību gada reitingā lielo skolu grupā. Daugavpils Zinātņu vidusskolas fizikas skolotājai Larisai Koroševskai pasniegts Goda raksts par ievērojamu ieguldījumu un nesavtīgu darbu talantīgo skolēnu izglītošanā un zinātniski pētniecisko darbu vadīšanā. 

Konferences gaitā klausītāji varēja gūt iedvesmu un motivāciju nākamajam mācību gadam, ieklausoties ekspertu teiktajā. Edgars Bērziņš, Jūrmalas valstspilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs, uzmanību pievērsa skolotājam kā pārmaiņu vadītājam. Ieva Morica, Fonds “DOTS”, stāstīja par cieņpilnu sarunāšanos. Aiva Ustāne, biedrības “Centrs Dardedze” psiholoģe, uzmanību pievērsa drosmei un praktiskajiem soļiem, kā veidot drošu vidi savā izglītības iestādē. Savukārt par skolu kā kopienu stāstīja Liene Valdmane, Eiropas Savienības mājas izglītības resursu centra eksperte.

Konferences otrajā daļā dalībniekiem bija iespēja strādāt darba grupās, praktiski iepazīstot dažādas mācību metodes un instrumentus, kas lieti noderēs darbam ar dažādām bērnu un jauniešu auditorijas grupām. Darba grupās tika izrunātas tādas tēmas kā pārmaiņu vadīšana (Edgars Bērziņš, Jūrmalas valstspilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs), starpinstitūciju sadarbība, risinot sarežģītus jautājumus skolā (Marina Isupova, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja), bērnu labbūtība (Jānis Viegliņš, Bauskas novada Valles pamatskolas direktors), skolas un ģimenes sadarbība (Gatis Pastars, Līvānu 1.vidusskolas direktors), sarunu izdošanās nosacījumi (Ieva Morica, Fonds “DOTS”), izglītības metožu pielāgotība bērnam (Sandra Juste, Rēzeknes sākumskolas skolotāja), demokrātiskā izglītība (Liene Valdmane, Eiropas Savienības mājas izglītības resursu centra eksperte), mākslīgais intelekts – draugs vai ienaidnieks (Sandra Trošina, Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola), mākslīgā intelekt rīki svešvalodu apguvē (Nikolajs, Bebņevs, mācību centrs “Tomega”), interaktīvie rīki mācību procesā (Vēsma Cielava, mācību centrs “Tomega”) un robotika – veids mācīt loģisko domāšanu un programmēšanu (Edgars Timofejevs, mācību centra “Tomega” vadītājs).   

Konferences gaitā notika ari izzinošas sarunas ar  Eiropas Savienības mājas, Kultūras ministrijas ES fondu departamenta Eiropas Savienības kultūras kontaktpunkta, Eiropas Kustības Latvijā, mācību centra “Tomega” un SIA “Brain Games” u.c. pārstāvjiem par iespējām, sadarbību un piedāvājumiem.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde