Daugavpils izglītības iestādes šobrīd īsteno 26 starptautiskus projektus

Jau par tradīciju kļuvušās Erasmus+ projektu programmas dienas vērienīgi svin arī Daugavpilī. Daugavpils pašvaldības izglītības iestādes šobrīd, 2024.gadā,  īsteno 17 Erasmus+ projektus, kurus pārrauga Latvijas Nacionālā aģentūra – Valsts Izglītības Attīstības aģentūra. To kopējais budžets ir 720 000,00 EUR. Daudzas pilsētas izglītības iestādes sadarbojas un īsteno tā saucamos centralizētos projektus, kurus pārrauga citas Eiropas Savienības valstis, Turcija. Tādu šobrīd Daugavpilī ir 9 projekti, ar kopējo budžetu 115 000,00 EUR (statistikā nav iekļautas Daugavpils pilsētas izglītības iestādes, kas nav pašvaldības pārraudzībā).

Kopumā kopš 2019.gada līdz 2023.gadam pilsētas izglītības iestādes bija piesaistījušas 1850 000,00 EUR, savukārt pirmajā Erasmus+ plānošanas periodā no 2014.gada līdz 2020.gadam tika piesaistīti aptuveni 4 miljoni EUR. Šis finansējums tika ieguldīts tikai cilvēkresursos – mobilitātēs (braucienos), apmācībās, praksēs. Šo projektu mērķis ir atbalstīt izglītojamajos un pedagogos, lai veidotos vienotas Eiropas Savienības apziņa, varētu salīdzināt un tuvināt izglītības procesu savā valstī viseiropas un pasaules tendencēm. Tas tiek panākts ar neformālās izglītības metodēm, radoši strādājot pie kādas kopīgas idejas sadarbības projektos:  izglītojamie un skolotāji dodas braucienos uz partnervalstīm, pielieto svešvalodu zināšanas, draudzējas. Domāju ikviens ir saticis kādu izglītojamo, kas pēc tā, kā pabijis ārzemēs, var salīdzināt un atzinīgi novērtēt arī mūsu izglītības sistēmu. Kādam jaunietim, iespējams, dalība projektā bija pirmā pieredze lidot, pielietot savas svešvalodu zināšanas, satikt draugus reālā vidē, kļūt patstāvīgam. Savukārt skolotājiem tā ir iespēja aplūkot citu valstu skolas, parunāties ar kolēģiem ārvalstīs, salīdzināt, mācīties, tostarp beidzot pielietot savas, galvenokārt angļu valodas, zināšanas. Skolotāji var doties arī darba vērošanā uz partnerskolām, apmeklēt kursus, apgūt jaunākās izglītības tendences un tehnoloģijas. Tas ir būtisks fakts, jo tas ir arī instruments, kas notur jaunos pedagogus, padara interesentu darbu visiem izglītības iestādēs, kas iesaistītas starptautisko projektu darbā.

Daugavpils pašvaldībā ir arī gadiem izstrādāta sistēma un atbalsta mehānisms, kā izglītības iestādes saņem atbalstu – priekšfinansējumu (bezprocentu aizdevumu parasti 20% apmērā no projekta kopsummas). Kad projekts noslēdzas, no projekta koordinatora vai administrētāja saņemtais gala maksājums tiek atgriezts pašvaldībai. Šī kārtība atvieglo projektu īstenošanu un veicina Erasmus+ programmas veiksmīgu realizāciju pašvaldībā.

Par projektu darbu var lasīt arī katras izglītības iestādes mājaslapā, sadaļā “projekti”, kā arī tur ir atrodamas kontaktpersonas, informācija, kā pieteikties izglītojamo braucieniem, un cita noderīga informācija.

Šonedēļ, kad no 14.oktobra līdz 19.oktobrim notiek Erasmus+ pasākumu nedēļā, ikviens var atrast kādu pasākumu sev, bet visiem notikumiem līdzi var sekot šeit: https://www.erasmusplus.lv/jaunums/latvija-norisinas-erasmusdienu-pasakumi

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
(evelina.balode@ip.daugavpils.lv)